Les alt for bare 10 kr!

‘Når du er syk eller pårørende trenger du ikke friheten, men rammene’

Dagen etter at romanen om henne kom fra trykkeriet, fulgte Truls Unholt moren til graven. Her skildrer han vanskene med å følge forfallet på nært hold, når en av ens nærmeste rammes av Alzheimer.

Publisert 10. september 2020

Den kom snikende under en helt vanlig søndagsmiddag i morens leilighet i Sandefjord: Erkjennelsen av at alt ikke lenger var som det skulle. Kjøttkakene fikk følge av jordbærsyltetøy i stedet for tyttebær. Dette kunne verken være et påhitt eller en forbytting i et distré øyeblikk. Så pass kjente han henne.

Da Truls Unholts mor ble syk, bestemte han seg for å skrive om livet hennes. Mor forsvinner er ikke en biografi, ei heller et sykdomsportrett av Alzheimers. Boken er blitt en roman som veksler mellom nære observasjoner av moren og store spørsmål knyttet til teknologi, samfunnsutvikling og tilhørighet.

Menneske og maskin

– Boken begynte egentlig et helt annet sted, med kunstig intelligens og hvordan den påvirker verden. Er det en vesensforskjell mellom et menneske og en maskin? Eller er menneske og maskin det samme? spør Unholt.

Forfatteren driver til daglig konsulentselskapet Teori & praksis, som veileder bedrifter innen digital utvikling.

Den vanlige måten å behandle temaet kunstig intelligens på, fortsetter han, er å spørre seg hva skjer når maskinene blir smartere enn oss – det som kalles for «singulariteten».

– Jeg ville heller undersøke kontrasten mellom den raske, teknologiske utviklingen og mors bevegelse i motsatt retning, med bortfall av evner og kunnskaper.

Samtidig hadde Unholt, som vokste opp som enebarn, også et behov for å utforske litt av morens egen historie.

LES OGSÅ: Karin Haugen har skrevet bok om synet på ufrivillig barnløse både i fortid og nåtid. – Vi er påvirket av gammelt slagg

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også