Les alt for bare 10 kr!

Kystpilegrimssenter åpner på prøve

Når et nytt kystpilegrimssenter åpner i Bergen lørdag, er det som en prøveordning. Permanent drift av kystleia avhenger av fem millioner kroner fra staten. – Vi frykter bråstopp dersom staten ikke blir med, sier leder av Nasjonalt Pilegrimssenter Hans Morten Løvrød.

Publisert 04. september 2020

Fra 28. august har fire unge jenter seilt 110 nautiske mil i historiske fartøy langs Kystpilegrimsleia. 850 år er gått siden Sta. Sunniva sine levninger seilte samme leia fra Selja til Bergen. I dag er de framme og deltar på Sunnivafestivalen i Bergen.

Samtidig åpner Bergen regionale pilegrimssenter på Kristkirketomta på Bergenhus festning rett nord for Håkonshallen. Leia starter i Egersund og ender i Nidaros. Pilegrimssenteret i Bergen skal samarbeide med de andre tre sentrene i Avaldsnes, Selje og Smøla.

Kun på prøve

Bjørgvin bispedømmes kulturrådgiver Ragna Sofie Grung Moe sier det er «nett so det var laga» at Bergen bidro med sin skjerv slik at det siste senteret i kystpilegrimsleia åpner for prøvedrift.

– Hvorfor prøvedrift?

– Fordi det fortsatt mangler fem millioner i statlige midler for å drive de fire sentrene, sier hun.

Kulturminister Abid Raja deltok da Sunnivaseilasen startet. Da fikk han høre at kystleia er gjenåpnet, takket være en langsom og grundig oppbygging med et stort engasjement blant folk på nøkkelstedene.

– Det er en gave til staten når vi ser hvordan det engasjerer skole, menigheter, kystkultur og næringsliv. Den indre leden gjennom Gudbrandsdalen har stor statlig bevilgning. Kystpilegrimsleia har ikke det, men både kommuner og fylke er med. Fem millioner kroner er lite, men det kan gi permanent drift, sier Grung Moe.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også