Les alt for bare 10 kr!

Trua som forsvann

Dei første tjue åra av livet var Joanna Rzadkowska kristen. Så sa det stopp på pilegrimstur.

Publisert 04. september 2020

Eg er vegen, sa Jesus. Dei første kristne la vekt på denne metaforen. Før nokon fann på å kalla dei for kristne i det heile, var dei medlemmar av Vegen. Og dei brukte i stor grad apostlanes hestar når dei tok seg fram.

Framleis likar mange truande å gå til fots. Gjerne langs ei pilegrimslei. Å gå pilegrim er ein måte å finne fotfeste på. Kjenne nærleik til eige liv, nærleik til Gud.

Det var utgangspunktet også for Joanna Rzadkowska. Ho var tjue år, hadde droppa ut av medisinstudiet og hadde ingen plan B. Tid, derimot, det hadde ho. Ho bestemte seg for å gå dei åtte hundre kilometrane frå Saint-Jean-Pied-de-Port til Santiago de Compostela. Til denne mektige katedralen har truande vandra i tusen år, etter katolsk tenking for å gjere bot for syndene sine og forkorte tida i skjærselden. Pilegrimsturen var like populær på 1100-talet som i dag.

Kven var denne unge kvinna som la ut på reise mot eit heilagt mål? Ho hadde enno ikkje debutert som lyrikar. Debuten Gjentagelsestvang kom fem år seinare, i 2012. Derimot var ho kommen i sin første konflikt med den katolske kyrkja. Ho hadde fått seg kjærast, og hadde begynt å tenke på sex. Dette var skitne tankar, sa den polske presten ho var til skrifte hos. Ikkje nok med det. Heile ho var skitten. Skuldkjensla melde seg sterkt.

Harmonisk tru

Vi skal spole nokre år bakover i tid. Då finn vi eit trusliv hos Joanna Rzadkowska som i stor grad er prega av harmoni. Fram til åtteårsalderen budde ho i Polen. Faren, som var lege, tok henne regelmessig med til katolske messer. Den viktigaste personen i trusopplæringa var likevel farmor.

– Farmor var ein utruleg viktig person for meg. Ho var ein god forteljar og las alltid mykje. Ho inspirerte meg med det litterære. Samtidig var ho djupt truande. Ho hadde ei stor ro, som om trua gav henne sjelefred, seier Rzadkowska.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også