Les alt for bare 10 kr!

Søndagsskole-flanellografen du vokste opp med er adventistisk

For et halvt århundre siden begynte to amerikanske adventist-søstre å konkurrere om å selge flanellografene norske kirkegjengere har vokst opp med. Les familiehistorien bak den adventistiske filtsuksessen.

Publisert 31. august 2020

I bunnen av flanellografsettene fra det amerikanske selskapet Betty Lukens, finner vi figurer som viser moderne mennesker i tweed-dresser og kjoler. Noen av figurene er kledd i heldekkende, hvite kjortler. Vi ser tomme graver, i flertall. På de veltede gravsteinene står det «father» eller «mother». Vi ser også et spektakulært himmelslott. Det handler om hvordan de som har levd i troen på Jesus blir kledd i hvite klær og får livets krone. Det andre bildet handler om himmelen og det nye Jerusalem.

Den amerikanske produsenten Betty Lukens INC er adventistisk. Det samme er også forlaget Norsk Bokforlag, som selger flanellografer i Norge.

Familiebedrift 

To amerikanske selskaper produserer flanellograf: Betty Lukens og Little Folk Visuals.

I dag eier Mike Firman Little Folk Visuals. Det var hans bestemor Marie Lukens som kom opp med ideen om å fortelle bibelhistorier gjennom filt. Marie Lukens hadde to døtre, Betty og Dixie. Betty Lukens er Mike Firmans tante, mens hans mor, Dixie Firman, senere skulle komme til å starte opp selskapet Little Folk Visuals.

– På hvilken måte kommer Adventistkirkens tro til uttrykk i flanellografen?

– Hovedsettet vi har for å illustrere bibelfortellingene, spenner hele veien fra Mosebøkene til Johannes Åpenbaring. Vi har en undervisningsmanual, spesielt rettet mot den adventistiske søndagsskolen. Noen få av fortellingene fokuserer mer på sabbaten (Adventistene holder sabbat på lørdager, red.mrk.), skriver Mike Firman på en e-post til Vårt Land.

LES OGSÅ: Flanellografen er fortsatt i bruk: – Engasjerer barn på en helt annen måte

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også