Les alt for bare 10 kr!

Kulturen minker i hele Skandinavia

Også kulturdekningen hos rikskringkasterne i Sverige og Danmark taper terreng. – NRKs kulturjournalistikk setter ikke sterke dagsordener så ofte som de kunne, mener Knut Olav Åmås.

Publisert 29. august 2020

– I Norden står det nok minst ille til i SVT, med Babel, Kulturnyheterna og kultur­dokumentarer i K-special. Men også SVT og DR har tilpasset seg den globale underholdningsindustrien: pop- og mainstreamkultur bestemmer ikke bare hva man dekker, men også måten man omtaler det på, sier Audun Lindholm, redaktør i Vagant.

Tidligere i uken skrev Vårt Land om hvordan NRKs kulturdekning har utviklet seg det siste tiåret. Mens kategorien «kunst/kultur/medier» utgjorde 6,5 prosent av NRK1 sin programprofil i 2010, utgjorde den tilsvarende kategorien 2,5 prosent i 2019.

Også i resten av Skandinavia kan man se en tilsvarende utvikling. Lindholm har flere redaksjonsmedlemmer fra alle de skandinaviske landene. Han har derfor­ et godt overblikk over nabolandenes ­kulturliv og påpeker at utviklingen av NRKs kulturprofil ikke er særnorsk.

Han mener den kritiske samtalen har blitt satt til side. Særlig hos Danmarks Radio (DR), danskenes allmennkringkaster, mener Lindholm kulturen er hardt prøvet. Han innvender at litteraturen «bare får plass i programmer der kjendiser inviteres inn for å snakke om yndlingsbøkene sine».

– Jeg har ikke inntrykk av at Danmarks Radio har ambisjoner på kulturområdet, på tross av at det er et mål i lovgivningen at DR skal være «en kulturbærende del af det danske samfund», påpeker Audun Lindholm.

 LES OGSÅ: Kunstner Hilde Tørdal ut mot NRKs kutt i kultur: – Forsterker folks fordommer mot kunst

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også