Les alt for bare 10 kr!

Gurdjieff, dansen og stillheten

Sentralt i Gurdjieffs åndelighet er forholdet mellom stillhet og støy, noe som kommer til syne i hans vektlegging av musikk og bevegelse.

Publisert 27. august 2020

Stillhetsarbeid blir ofte misforstått som fravær av støy, men støykildene rundt oss gir viktig motstand til det indre arbeidet. Kunsten er å la støy være støy for å gi stillheten sjansen til å gjennomsyre kroppen.

I første del av essayet om G. I. Gurdjieff (ca. 1866–1949), introduserte jeg den armensk-russiske mystikerens åndelige praksis og teori, kalt Arbeidet. En ny bok, skrevet av den maronittisk-katolske presten og forskeren Joseph Azize går grundig gjennom dette. 

Sentralt i Gurdjieffs åndelighet er forholdet mellom stillhet og støy, noe som kommer til syne i hans vektlegging av musikk og bevegelse.

I Gurdjieffs presentasjon av Arbeidet for en større offentlighet hadde Den hellige dansen en fremtredende plass. Det er en danseform for friske kropper, ofte med høy intensitet, kroppslyder, utsøkte bevegelser og synkrone formasjoner. Ulike utgaver av disse sufi-inspirerte dansene kan sees på You Tube, for eksempel i Peter Brooks film basert på Gurdjieffs kløktige selvbiografi, Meetings With Remarkable Men. Dansen inngår i bevegelsesmeditasjoner som kalles Movements, utformet av Gurdjieffs mest betrodde medarbeider, Jeanne de Salzmann.

Det geniale mennesket

Det skar seg tidlig mellom mesteren og en annen utvalgt, nevnte P.D  Ouspensky, ifølge Azize. Gurdjieff begynte da selv å skrive på armensk og russisk, men måtte ha hjelp til utforming og oversettelse. Det skriftlige medhjelperarbeidet falt i denne perioden på A. R. Orage, en kjent redaktør fra datidens Storbritannia som utga forfattere som T.S. Elliot, Chesterton og Ezra Pound, samt oversatte og presenterte F. Nietzsche for et engelsk publikum. 

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også