Les alt for bare 10 kr!

Den lange veien tilbake til livet etter koronasykdom

Unni Torill Krohg (68) er på beina igjen etter mange uker med rehabilitering. Men norske myndigheter har fortsatt ikke fått på plass en nasjonal plan for hvordan covid-19-pasienter skal følges opp.

Publisert 22. august 2020

– Det er helt utrolig at det går an å bli så syk, sånn helt plutselig.

Unni Torill Krohg er tilbake på Sunnaas sykehus. Hun ble utskrevet før sommeren, men skal fortsatt følges opp. For selv om hun tilsynelatende er frisk og rask igjen, har hun fortsatt plager etter sykdommen som holdt på å koste henne livet for snart fem måneder siden.

Intensiv rehabilitering

Her på Sunnaas har de tatt imot flere av covid-19-pasientene som har vært gjennom intensivbehandling.

– Når intensivavdelingene har reddet pasientene, starter jobben her. Et reddet liv skal også leves, sier Grethe Månum, medisinsk fagsjef ved Sunnaas sykehus til Dagsavisen. 

Hun sitter sammen med lege Marit Vindal Forslund, som har vært med på å rehabilitere pasientene. De forteller at det er store individuelle forskjeller både når det gjelder lungefunksjon og allmenntilstand til pasientene som kommer til sykehuset.

Mange har vært gjennom en akutt forvirringstilstand (delir) og sliter kognitivt, for eksempel med hukommelsen og oppmerksomheten. Alle pasientene har mistet mye muskelmasse og er underernært. På Sunnaas er de spesielt opptatt av å undersøke om det er skader på nervesystemet til covid-19-pasientene.

LES OGSÅ: Fire oppsigelser i stiftelsen P22 etter at styrelederen returnerte

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også