Les alt for bare 10 kr!

Kirkerådslederen drømmer om en flanellograf for vår tid

De er hvite, fromme og pene. Kristin Gunnleiksrud Raaum er lidenskapelig begeistret for flanellografen, men ønsker seg en mer sannferdig oppdatering.

Publisert 20. august 2020

Hun løfter på tynne, breie pappesker der lagene med filt og utklipte figurer ligger flatt oppå hverandre. Kristin Gunleiksrud Raaum jobber seg gjennom lag på lag med menn. Endelig kommer lederen av Kirkerådet og generalsekretæren i Norske kirkeakademier ned til kvinnene. De har hvite, runde ansikter og milde, røde smil om munnen.

Vårt Land skrev tidligere i sommer om hvordan flanellografen som ble introdusert på 50–60 tallet, fortsatt er i bruk i trosopplæringa rundt om i landet. Men hvilke rammer for bibelfortellingen setter denne formen?

Mangfold og marginalisering

La det være helt klart: I utgangspunktet er Kristin Gunleiksrud Raaum begeistret. Det er rett og slett veldig gøy med flanellograf. Og barna liker den, de også, det har hun erfart. Da hun flytta til Asker i 1997 og etter hvert startet opp søndagsskolearbeid, var det hun selv som ønsket seg et nytt sett til jul. Hele romjula satt hun og klippet ut figurer. Det var den roligste romjula hun hadde hatt i sitt liv. Allikevel var hun ikke uten ambivalens, verken da eller nå.

– Burde jeg ikke bare stole på fortellingen? Hvorfor trenger jeg disse klissete, stereotype figurene? Er det disse bildene jeg vil skape inni hodet på ungene?

Slike spørsmål snek seg inn, og ettersom årene har gått, har uroen tiltatt. Kirkerådslederen er kjent som en forkjemper for mangfold i kirka, og riktignok er flanellografen mangfoldig, men innenfor nokså trange rammer. Allikevel er det noe nesten radikalt i medskapelsen av fortellingene flanellografen innbyr til. Når elementene i bibelfortellingene rives løs fra hverandre og blir konkrete gjenstander og figurer, innbyr det til lek. Kristin Gunleiksrud Raaum er en av dem som aldri har brukt flanellografen etter boka – det vil ikke si Bibelen, men Betty Lukens hefte som gir instruksjoner med en-til-en beskrivelser av hvilke figurer som hører med til hvilke fortellinger, og hvor de skal plasseres.

• LES MER: Kvar vart flanellografen av? Vi har snakka med barnehagetilsette som framleis brukar den magiske filten

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også