Les alt for bare 10 kr!

På Sygard Grytting åpnes døren både for kongelige og tiggere

På Sygard Grytting lever 700 år med reiselivstradisjon videre. Her kan du bo på landets eldste pilegrimsherberge.

Publisert 13. august 2020

'The Decision is Lilyhammer'. Ordene falt i 1988, avsender var IOC-president Juan Antonia Samaranch, og med dem ble tilværelsen snudd opp ned for et helt dalføre i Norge. Lillehammer-OL ble avholdt i 1994, og fortsatt er sporene synlige. På gården Sygard Grytting i Sør-Fron spilte folkefesten en helt avgjørende betydning.

– Da det ble klart at Lillehammer fikk OL, tenkte vi at det var rett timing å ta over her, minnes Stig Grytting.

Det var grandonkelen til Stig som hadde drevet stedet før dem, en storgård i Gudbrandsdalens beste kornkammer.

Tsaroffiserer på flukt

Men da Stig og kona Hilde overtok, gjenreiste de samtidig en stolt tradisjon: På Grytting hadde det vært pilegrimsherberge i middelalderen, skysstasjon på 1800-tallet, og pensjonat fra 1917 til 1958 – de første gjestene var tsaroffiserer på flukt fra den russiske revolusjon i Russland.

1990-tallet kom med gardsturisme på den politiske agendaen, og dronning Sonja tok til orde for å bruke storgårder til å innlosjere prominente OL-gjester. Slik dukket overnattingsgjestene opp igjen på tunet på Sygard Grytting – et sted så herskapelig at Toppen Bech selvsagt har vært her.

– Onkelen min var ungkar, og drev med vanlig gårdsdrift. Og den gang var dette heller ikke trenden: Det er noe som har kommet senere, dette med gardsturisme og nostalgi, sier Stig, og rusler bort til det eldste huset på tunet: Svevnstova – Norges eldste bevarte pilegrimsherberge.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også