Les alt for bare 10 kr!

Nå skal kjente kvinner sette preg på byene

Svært få kvinner har blitt æret med egne gater og plasser. I Oslo vitner nye Anne-Cath. Vestlys plass om et gryende skifte.

Publisert 09. august 2020

Denne sommeren har Oslo-borgerne fått sin egen Anne-Cath Vestlys plass innviet. Området foran nye Deichmanske hovedbibliotek i Bjørvika er oppkalt etter den folkekjære forfatteren, som ville fylt 100 år i år.

– Navnet Anne-Cath Vestlys plass er en innertier. Det føles bare så riktig. Her er det satt navn etter en forfatter som de aller, aller fleste av oss har et positivt og levende forhold til, sier forfatter, spaltist og ekspert på Oslos historie Leif Gjerland.

Spor av makt

Vestly er i godt selskap: Også andre steder i det nye hovedstadsområdet har navn etter innflytelsesrike kvinner.

• Hovedgaten Dronning Eufemias gate er oppkalt etter Eufemia av Rügen, dronning i Norge fra 1299 til sin død i 1312.

• Operaen har adresse Kirsten Flagstad plass 1. Den berømte sopranen (1895–1962) har også gitt  navn til plassen foran praktbygget.  

• Den lille gaten mellom Dronning Eufemias gate og Operagaten heter Henny Mürers gang. Mürer var danser og scenekunstner og levde fra 1925 til 1997.

Anne-Cath Vestlys plass var forøvrig planlagt å hete André Bjerkes plass. Det rødgrønne byrådet som overtok i 2015 ville heller ha en kvinne, og erstattet forslaget med Vestly.

Byens trubadur

Katti Anker Møller, Hulda Garborg, Ellisif Wessel, Lise Lindbæk, Hanna Winsnes, Cora Sandel.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også