Les alt for bare 10 kr!

Bryteren som ble slått av

Jon Rønningen sto på toppen av verden. Så falt han ned i et svart hull. Det tok ti år før han så lyset igjen.

Publisert 11. august 2020

I to OL på rad klatret Jon Rønningen opp på det øverste trinnet på seierspallen. Han tok gull i bryting både i Seoul i 1988 og i Barcelona fire år senere.
Som idrettsmann går det ikke an å gjøre det bedre. I den sportsgale nasjonen Norge ble Jon allemannseie. For det var «vi» som vant når den lille bryteren sloss på matta.

Jon Rønningen fikk et hus av kommunen. Han var på forsidene av Se og Hør. Han signerte bøker mens folk sto i lange køer.

Lite tydet på at han noen år senere skulle bli en mann som pantet flasker for å ha råd til mat. At han skulle bo i en kjellerleilighet uten vinduer. At han skulle forsøke å selge gullmedaljene sine. Og at han skulle dra ned på Plata i Oslo for å forsøke å ende livet sitt.

Mista retningen

Men før det forsøkte Rønningen å forsvare OL-gullet én gang til: i Atlanta i 1996. Det gikk ikke så bra. Han bestemte seg for at nok var nok. Alle kampene, kastene og krasjene med gulvet hadde tatt hardt på kroppen hans.

– Å legge opp var ikke problemet. Problemet var hva jeg skulle gjøre i stedet. Jeg kjente jo bare til livet som toppidrettsutøver. Jeg takla ikke hverdagslivet, erkjenner han når han ser seg tilbake.

Den meritterte atleten hadde alltid vært flink til å ta ansvar for egen trening og egen livsstil. Formtoppingen innebar ofte at han måtte gå ned ti kilo i vekt for å komme ned i 52-kilosklassen. Det krevde jerndisiplin.

– Det gikk greit så lenge jeg hadde et mål. Men nå var målet borte. Plutselig manglet jeg et hvorfor i livet mitt. Hvorfor stå opp om morgenen, hvorfor spise sunt, hvorfor gjøre en innsats. Og når mitt hvorfor var borte, så ble alle hvordan hengende i løse lufta. Jeg hadde alltid vært veldig strukturert, men nå falt strukturen bort. Jeg mista retningen i livet.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også