Les alt for bare 10 kr!

Overrekker Utøya-arven videre

Astrid Hoem er en av de få Utøya-overlevende igjen i Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF). Snart skal en ny generasjon AUF-ere fortelle historien deres videre.

Publisert 31. juli 2020

Det er vanskelig ikke å la seg røre av det som møter deg på Utøya. Veien er kort fra kaia til hovedhuset. Opp stien derfra, passerer man «bakken». Den er viktig for organisasjonen. Unge AUF-ere har sittet her de siste 70 årene og hørt sine egne og andre tale fra talerstolen nederst i bakken.

På grunn av koronapandemien er det ikke vanlig sommerleir i år, og kun noen få ungdommer er fysisk tilstede. Torsdag talte moderpartiets partileder Jonas Gahr Støre (Ap) til ungdommene via digitale plattformer fra talerstolen nederst i bakken.

Videre oppover kommer man til Hegnhuset. Bygningen er omfavnet av pilarer, hvor 69 av pilarene holder den nye bygningen oppe, én for hver person som mistet livet i terrorangrepet på Utøya 22. juli 2011. Inne i Hegnhuset er restene etter kafeen hvor flere ble drept. På en vegg er det utstilt meldingslogger mellom dem som var på Utøya og deres kjære mens terroren pågikk.

Ta tilbake øya

Det har vært viktig for AUF å ta tilbake øya. På Utøya er det et minnesmerke for dem som gikk bort, og Hegnhuset som både rommer sporene etter hva som skjedde og fortellingen om hvordan mange overlevde. 2015 var første år AUFs sommerleir gikk slik den pleide før angrepet i 2011.

– Jeg tror det å ta tilbake Utøya har blitt et symbol på nettopp det vi lovte hverandre i dagene etter. Vi skulle ha mer demokrati, og mer diskusjon. Selv om AUF fortsatt eier øya, så tar vi imot konfirmanter, skoleklasser og organisasjoner. Så det er mange som bruker Utøya i dag, sier Astri Hoem, en av de få overlevende som fortsatt er med i AUF.

LES OGSÅ: Støttegruppe-leder: Vi glemmer aldri dem som ble drept.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også