Les alt for bare 10 kr!

Frykter for demokratiet i Europa

Valgvinder blåser over Europa, og noen frykter full storm.

Publisert 16. februar 2017

– Det er fullt mulig å tenke slik: Vi kan ikke ta demokratiet for gitt lenger.
Det sier førsteamanuensis i ­Europastudier ved NTNU, Pieter de Wilde til Vårt Land. Han minner om at demokratiske styreformer ikke nødvendigvis alltid er i utvikling mot mer ­demokrati. Det kan like gjerne gå motsatt vei.
I år er det flere valg som kan få store konsekvenser og endringer for Europa. Først ut er Nederland, som har parlamentsvalg 15. mars, før Frankrike og Tyskland følger på.
I alle de tre landene har høyre­populistiske partier høy oppslutning, og setter sitt preg på valgkampen. Selv om partiene ikke blir valgvinnere, påvirker de ­allerede de andre partiene i sine respektive land, fordi høyre-­populistene trekker dem i en mer nasjonalistisk retning. Både ­sosialdemokratiske, kristelige og konservative partier i 
hele Europa har blitt mye mer kritiske til EU, innvandring, frihandel og det multikulturelle samfunnet.
– De nederlandske sosial­demokratene var for eksempel klart pro-europeiske i begynnelsen av 90-tallet. Nå er de mer kritiske, sier de Wielde.

 

Felles for alle

Flyktning­krise, islamistisk ­terror, eurokrise, økende økonomisk ulikhet og misnøye med løsningene de politiske elitene tilbyr. Dette er tema som dominerer og som de ytterliggående høyrepartiene har som basis for sin politikk.
Pieter de Wilde, som selv er nederlender, mener at den største skillelinjen og konflikten i ­Europa i dag, er om globali­sering. Altså; de som er for ­liberale innvandringsregler, 
for ­frihandel og global kamp om klima, mot de som vil stenge grensene og som er imot frihandel og EU.
Kort sagt: De som vil åpne ­kontra de som vil stenge. Han kaller det kosmopolitene mot ­nasjonalistene: Konflikten går mellom to grupper velgere som finnes i alle vestlige land, og om en rekke tema som alle har å ­gjøre med globaliseringsprosessen.

Valgene i Europa

Nederland: Parlamentsvalg 15. mars 2017. Gert Wilders leder det høyrenasjonalistiske Parti for frihet (PVV) 

Frankrike: Første runde av presidentvalget holdes­ 23. april. Marine Le Pen leder det ytterliggående­ partiet Nasjonal Front,

Tyskland: Valg holdes 24. september. Frauke Petry leder populistpartiet Alternativ for Tyskland (AfD) 

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også