Les alt for bare 10 kr!

Den tapte kristenheten

Mange tror at Midtøsten gikk fra å være kristent til muslimsk da folk ble tvangsomvendt med sverdet. Men Midtøsten var kristent i fem hundre år etter profeten Muhammed. Hvorfor tapte kristendommen?

Publisert 27. juli 2020

Vi opplever i disse dager hvordan verdens eldste kristne samfunn i Syria og Irak er blitt ødelagt av IS og andre islamistiske grupper. Dette er siste fase i en lang prosess der kristendommen forsvinner fra Midtøsten.
For mange oss er Midtøsten synonymt med islam. Men helt fram til begynnelsen av forrige århundre var det et betydelig innslag av kristne samfunn som satte sitt preg på Midtøstens kultur. Hvorfor tapte kristendommen?

De fleste tenker at de kristne ble tvunget over til islam da muslimene erobret området for 1.400 år siden. De kristne minoritetene i dagens Midtøsten blir ofte oppfattet som resultat av kristen misjon de siste hundreårene. Men de har vært der helt siden Jesu tid, og de var i flertall i mange hundre år etter profeten Muhammeds tid.

Avkristning

Det var ingen selvfølge at arabernes erobring skulle føre til at folk sluttet å være kristne. Det er noe som trenger en nærmere forklaring.

«Avkristning er et av de minst undersøkte aspektene av kirkehistorien», skriver Philip Jenkins i The lost history of Christianity. Det tas ofte nærmest for gitt at kristendommen var dømt til å tape for islam.

Men da bygger man enten på en oppfatning om at islam er en overlegen religion (noe en del muslimer mener), eller at islam er en voldelig religion som utrydder sine konkurrenter (som mange såkalte islamkritikere mener).
Men ny forsking viser at de områdene muslimene erobret, fortsatte å ha et kristent flertall i 5-600 år. Altså holder ingen av disse forutsetningene stikk.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også