Les alt for bare 10 kr!

Vil befri Jesus fra det harmløse

I Brosteinevangeliet møter koselige bibelglansbilder byens harde virkelighet. Kunstneren synes det setter både Jesus-motivet og gata i et nytt lys.

Publisert 28. juli 2020

– Det trygge glansbildet møter noe som er hardt og hverdagslig. For meg gjorde det Jesus-figurene levende igjen, sier Trygve Skogrand.

Tirsdag åpner ustillingen Brosteinevangeliet med Skogrands bildeserie i Vår Frue kirke i Trondheim. Kunstneren har blandet motiver fra folkelig bibelkunst med fotografier av offentlige steder i Trondheim by.

Koselig Jesus

Ideen fikk Skogrand da han fant igjen en samling gamle glansbilder med bibelmotiv. Jesus sto i blomsterenger, flankert av lam og med vakkert sollys. I voksen alder var de gode følelsene bildene vekket i ham som barn borte. Det var nesten noe stygt over dem.

– Jesus blir liksom stengt inne i koselighet. Hele troen blir gjort harmløs og småborgerlig – som om man søker beskyttelse mot troens og livets virkelighet.

Funnet fikk Skogrand til å sette barnetroen sin under lupen. Han begynte å undersøke hvordan han som kunstner kunne bruke motivene i nye sammenhenger.

– Det føltes naturlig å bruke byen som ramme. Jeg hadde akkurat flyttet til Oslo, og følte meg fremmedgjort i storbyens hektiske og harde omgivelser.

Nytt blikk

Vekslingen mellom det velkjente og overbeskyttende og det ukjente og skitne ble utgangspunktet for bildeprosjektet, som går tilbake til 2001.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også