Les alt for bare 10 kr!

Diktatorskatt ulovlig – UD oppfordrer: Anmeld

Skatten som regimet i Eritrea krever inn blant flyktninger i Norge må anmeldes, sier Utenriksdepartementet. Men Oslo-politiet henla anmeldelse.

Publisert 26. juli 2020

Eritreere er blant de største flyktninggruppene i Norge, de teller rundt 28.000 personer. De første kom mens frigjøringskrigen mot Etiopia raste, og siden landet ble selvstendig i 1993, har mange flyktet fra nasjonen som menneskerettighetsorganisasjoner beskriver som «Afrikas siste diktatur».

President Isaias Afwerki har i 27 år styrt Eritrea som en eneveldig hersker, og hver måned flykter store grupper eritreere fra landet for å slippe unna den svært brutale samfunnstjenesten som kan strekke seg over mange år, opplyser FN og Human Rights Watch. FN sier tjenesten er av slavelignende karakter.

Bruker press

Afwerkis isolerte regime trenger penger – og myndighetenes fangarmer når eritreere i diasporaen i Norge. Tidligere denne måneden gjenga Vårt Land en fersk rapport der Proba samfunnsanalyse peker på de ikke kjenner til «noen annen gruppe som forventes, presses til eller tvinges til å betale en skatt til myndighetene i opprinnelseslandet».

Det åpne, norske samfunnet gir skatteinnkreverne ett nyttig verktøy i offentlig tilgjengelige skattelister, ifølge Proba.

«Forlenget arm»

 Fram til 2016 fungerte et informasjonskontor i Oslo «som den forlengede arm for eritreiske myndigheter for å inndrive skatten fra eritreere bosatt i Norge», skriver Proba. I september 2016 avdekket Finansavisen at Eritreiske Informasjonsforbund opptrådte som konsulat og ambassade. Daværende utenriksminister Børge Brende (H) kalte inn Eritreas ambassadør i Sverige, som også har ansvaret for Norge, på teppet. Kontoret kan ikke «utføre myndighetsoppgaver på vegne av den eritreiske staten i Norge», opplyste Utenriksdepartementet til Finansavisen.

Men skatten kreves inn fortsatt fra eksil-eritreere i Norge.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også