Logg inn

Evig liv under teknologiens himmel

Da amerikanske Meghan O'Gieblyn mistet troen, ble transhumanismen svaret på fortvilelsen. Nå er hun en av flere som står fram med skarp kritikk av ideologien.

– Transhumanismen er en fattig utopi. Det eneste den tilbyr oss er mer av det samme forbrukersamfunnet drevet av teknologisk utvikling, sier den svenske skribenten Håkan Lindgren.

Han sikter til tankeretningen som mener vi bør forbedre menneskets natur ved bruk av vitenskapelige og teknologiske hjelpemidler. Blant kampsakene er genmodifisering av mennesket, kunstig intelligens og nedfrysing av døde kropper i håp om livsforlengelse.

– Samtidig er transhumanistene de eneste som faktisk tilbyr en dristig framtidsvisjon, i en tid preget av pessimisme, populisme og nostalgi rettet mot en innbilt fortid. Mange flere burde tenke framover og tenke stort, legger Lindgren til.

Han har nylig skrevet artikkelen «1900-talets fattigaste utopi» for tidsskriftet Vagant 3/2017, hvor han diskuterer den norske transhumanismedebatten de seneste årene.

Prøv oss gratis i tre uker

Fyll ut med norsk mobilnummer og en e-postadresse.


Eller se flere abonnementsalternativer

Når du klikker «bestill» må du opprette en bruker som du benytter for å logge inn på ulike enheter. Dersom vi ser at du har en bruker med samme mobilnummer registrert bruker vi denne. Abonnementet stopper automatisk etter tre uker.

Les også