Les alt for bare 10 kr!

Det Gunnes snakker om når hun snakker om Gud

Teolog og performance-artist Gyrid Gunnes opplevde en så stor smerte at hun ikke klarte å formidle den til andre. Det var kunsten og liturgien som ga henne håp.

Publisert 23. juli 2020

Hjemme hos Gyrid Gunnes ligger det strødd med barneleker på gulvet. Alle veggene er dekket med malerier og fotografier. Sofaen er blå og bordet er rødt. Det er høyt under taket hos «performance-presten» og teologen Gunnes. Slik må det kanskje også være.

Da hun i Vårt Land, riktig nok satt på spissen, skrev retorisk at: «et naturlig spørsmål i forlengelsen av rivinger av statuer, er om vi bør rive Nidarosdomen», skapte hun voldsom debatt.

– Jeg har aldri fått så mye hets i mitt liv som etter kronikken i Vårt Land, sier Gunnes.

I barnehagen foldet alle barna hendene under bordet – utenom Gyrid. Bordverset var jo likevel sant, tenkte hun. Det er det første minnet hun har.

Gyrid Gunnes er født og oppvokst i Tromsø. Hun beskriver foreldrene som liberale 68-ere med kristen tilhørlighet. Det var sang og musikk i sentrum i menigheten de gikk i. Etter hvert ble hun med i Ten Sing, som andaktsansvarlig.

Allerede tidlig i tenårene kom Gunnes i kontakt med Norges kristelige studentforbund. Hun beskriver det som et møte med «maktkritiske, feministiske og teologiske perspektiver»:

– Det gjorde horisonten mye større for en nysgjerrig tenåring.

Søppelmannens mor

Det er 1996. I Tromsø katolske kirke møter kirkegjengerne en søppelmann laget av doruller, blikk, plast og skitne bleier. Bak stuntet står Tromsø kristelige studentforbund (TIKS). Gunnes beskrives av avisen Nordlys som «søppelmannens mor».

Hun ler godt når hun blir påminnet episoden, og utdyper at meningen var å vise frem «forsøplingen rundt oss».

– Det var ett eksempel på hvordan man kan belyse hvordan kirken kan løfte frem viktige samfunnsproblem.

Ikke så lenge etter arrangerte rebellene i TIKS en erotisk temamesse i et lite kapell i en trekirke. Presten leste tekster av Bjørneboe og studentene brant et pornoblad innendørs. Målet var å tematisere erotikk i en kirkelig sammenheng.

– Vi holdt på å sette fyr på hele huset. Det var skikkelig dramatisk.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også