Les alt for bare 10 kr!

Kamuflerte seg som bryllupsfotograf i krigsområde

Da Taliban herjet på det verste i Afghanistan dro Yama Wolasmal rundt i landet, i forkledning. Nå blir han NRKs mann i Midtøsten.

Publisert 18. juli 2020

Sør-Afghanistan var ett av ­Talibans hovedområder. Da Yama Wolasmal ønsket å speile Afghanistan-konflikten som frilansjournalist i 2006, dro han til byen Kandahar, som ligger sør i Afghanistan. Stoffet ble formidlet på TV2 der han senere fikk fast stilling i utenriksavdelingen.

– Konflikten var lenge formidlet gjennom øynene til de norske soldatene. Jeg ønsket å fortelle hvordan lokalbefolkningen opplevde den, forteller han til Vårt Land.

Hvordan Natos angrep på­virket de lokale afghanerne var noe Wolasmal ville fortelle om, men han måtte være forsiktig.

Tok fotograf-identitet

Han kunne språket og hadde et ­afghansk-klingende navn. Men det var ikke nok til at han var trygg i det krigsherjede landet. Så han forkledde seg som bryllups­fotograf.

– Hadde jeg avslørt min identitet, hadde jeg vært et potensielt offer for Taliban, forteller han.

Telefonen han reiste rundt med skulle kun skulle brukes i nødstilfelle. På telefonene til familie og venner lå nummeret hans. Det var merket «Yama Danger». Ringte telefonen fra dette nummeret, var det et signal om at Yama Wolasmal var i fare.

– Dette skulle være et signal for dem dersom jeg ble tatt, slik at de eventuelt skulle hjelpe meg. Taliban og kriminelle gjenger i området var opptatt av å bortføre folk og kreve penger, spesielt folk fra utlandet, forteller han.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også