Les alt for bare 10 kr!

Hit kommer moderne pilegrimer og mennesker som opplever at de er født med feil kjønn

De har mer til felles enn de kanskje er klar over. – Du kan ikke sette livet på vent, mens du lengter etter målet, sier Harald Sundby på Stensveen i Kapp.

Publisert 20. juli 2020

Det var en kveld ved Mjøsa. En vandrer hadde funnet veien til Stensveen, en liten strandidyll der ekteparet Marion Arntzen og Harald Sundby bor. Her står døren står åpen for mennesker som kanskje ikke helt fyller normen:

– Det hadde vært veldig spennende å snakke med noen som er trans, sa pilegrimen den kvelden. De sto der en liten flokk. Arntzen, Sundby, en svensk venn av dem og pilegrimen.

Da hevet den røslige, skjeggete svenske røsten:

– Du kan fråga mig!

Fra jente til gutt

Kanskje husker du stedet fra et TV-program som gikk på NRK i 2010, Jentene på Toten. Googler du serien, finner du raskt ut at den handlet om ti transpersoner, men når vi kommer hit, egentlig for å snakke om pilegrimsherberget som de driver som 'attåtnæring', støter vi fort på et problem:

Stensveen er et såkalt ressurssenter for mennesker som trenger et fristed, noen å snakke med, eller å møte andre i samme situasjon. Men hva skal vi kalle målgruppen?

Da arbeidet startet på 1990-tallet var det menn som kom hit. De følte seg som kvinner, og ville ha hjelp.

Transvestitter het det den gang.

– Men de siste fem-seks årene har det vært en enorm økning i kvinne til mann, sier Marion Arntzen.

– Eller jente til gutt, er riktigere å si, retter Harald Sundby.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også