Les alt for bare 10 kr!

Vil tenke bedre om naturen

Vi dro til skogs med Bernhard Ellefsen og Casper André Lugg for å snakke om forholdet mellom litteratur og natur. Trenger vi en sinnets revolusjon, før verden kan forandres?

Publisert 24. juli 2020

I skyene over Fredrikstad blandes perlemorhvitt med blygrått. Sollys faller mellom trærne, men i løpet av noen minutter tetner skyene og lyset dempes. Foran oss på stien går Bernhard Ellefsen og Casper André Lugg. De snakker om verna og ikke-verna skog mens de plukker med seg døde kvister og greiner til et bål. 

Ellefsen er kritiker, forfatter og bokansvarlig i Morgenbladet. Casper André Lugg er poet, med seks kritikerroste diktsamlinger bak seg. De to har kjent hverandre i omtrent 20 år, og fant hverandre allerede i tenårene i interessen for litteratur, lenge før noen av dem fikk det som yrke. For dem begge er naturen et tilbakevendende tema i det de leser og skriver, men ikke bare der – for all del. Som vi skal komme tilbake til er de begge opptatt av at naturen ikke er noe man opplever fra skrivebordet, innendørs. Det er ikke første gang de to går tur sammen. 


Heller nærvær enn lengsel

Det kvitrer i fuglesang, og vi setter oss i et åpent skoglandskap på en knaus. Ellefsen trekker fram en stor termos med kaffe fra sekken. Koppene har et søtt mønster i pastell, antagelig tilhørende de to døtrene. Han jobber med en bok som foreløpig har tittelen Det som går tapt. Naturen som forsvinner og litteraturen som forteller om den. Lugg, som utgav boka Mariabiotopene tidligere i år, jobber med en beslektet tematikk, poetisk. I den nye diktantalogien Blomstersamling. Tekster om sorg, skriver han også om naturen. Vi ville snakke med de to i hjembyen deres, med et stort spørsmål som utgangspunkt: På hvilken måte trenger vi naturen – og trenger den oss? Trenger naturen litteraturen?

Bernhard Ellefsen heller kaffe i koppene, og det begynner å lukte bål.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også