Les alt for bare 10 kr!

Barndomsvenninnene har gått på bedehuset siden 40-tallet. Nå skal en 19-åring bo der

Hele livet har Inger og Anna Irene vært trofaste bedehusgjengere i Andebu. Nå står noen andre for døren og banker.

Publisert 08. august 2020

Rommet er ikke er helt tømt for inventar ennå, men vi hører på gjenklangen av skrittene til Inger Svarstad gjennom det nedlagte bedehuset, at salen savner folk. Stillheten vil fylle så mye av plassen under det høye taket som den kan få, men lyden av stemmer brer seg ut, den også, når vi snakker.

Anna Irene Hvalstad sitter igjen mens barndomsvenninnen er ute i gangen for å hente noen papirer. Det grå lyset faller over ansiktet og finner et speil i øynene hennes mens hun ser ut på regnet. Vi er godt ut i samtalen om Vestre Andebu bedehus' historie, som er tett på Inger og Anna Irene historie.

– Dette høres ut som en veldig stor del av livet ditt?

– Ja. Det her er noe av det tyngste jeg har vært med på, for å si det mildt.

Anna Irene sukker.

– Og i denne prosessen er jeg nødt til å gå litt på siden av meg sjøl, ellers kommer jeg ikke igjennom det. Så jeg ser fram til en endskap på det, en avvikling.

En skjebne

En times tid tidligere kommer de to eldre kvinnene rullende inn på plassen foran bedehuset i en ATV, en all-terrain vehicle. Anna Irene Hvalstad og Inger Svarstad vokste opp med å gå på søndagsskolen her og har vært trofaste siden. Nå er bygningen solgt til en ung kvinne på 19. Det skal bli en privat bolig.

– Det var en litt annen skjebne enn jeg hadde sett for meg, sier Anna Irene i det hun låser opp dørene.

Andebu bedehus ble innviet 17. oktober 1937. Vi slår ikke på det elektriske lyset når vi kommer inn. Selv om duskregnet er jevnt og grått utenfor, kommer dagslyset inn fra store vinduer på langsidene av salen og henter fram fargene i det som står igjen av møbler. Et stort, norsk flagg henger bak prekestolen. Trepanelet i den store salen er beiset grønt. Opprinnelig var alle rommene i denne fargen, men kjøkkenet og forstua har i senere tid blitt malt i lyse pastelltoner.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også