Les alt for bare 10 kr!

Med øyne store som tallerkener

Kunstnerne Karoline Hjorth & Riitta Ikonen har plassert eldre mennesker ute i det fri der de hører hjemme. Dekket av greiner, mose eller tang er de allerede en del av kretsløpet.

Publisert 17. juli 2020

Det er kognitive og emosjonelle kvaliteter ved naturprosesser som utvider hvordan vi tenker om oss selv og verden – som når kunstneren finner en trestokk som ligner på et menneske.

Tankerekker er abstrakte og fjernet fra den konkrete verden, tror vi gjerne, men er de egentlig det? Og må slike prosesser nødvendigvis foregå i et menneskehode? Ideer som dette melder seg raskt når jeg ser den poetiske og vakre utstillingen Earth, Wind, Fire, Water på galleri F 15 på Jeløya utenfor Moss. Alle verkene fordyper seg i naturforløp som, i en eller annen form, også flettes inn i det menneskelige.

Ebba Bohlins størrelsesmessige beskjedne aluminiumskulptur Loss of Information (2020) er et nøkkelverk, slik sett, for utgangspunktet var en trestokk kunstneren fant som minnet om et menneske. Her har hun inkludert et ansikt i gjenskapelsen av stokken for å minne oss om at det er rest av menneske i naturen og omvendt.

Lagrede minner

Flere verk berører verdien av å forsone seg med natursyklusenes gang, som fotoserien Eyes as Big as Plates (2019) hvor Karoline Hjorth & Riitta Ikonen har plassert eldre mennesker ute i det fri der de hører hjemme. Dekket av greiner, mose eller tang er de allerede en del av det kretsløpet hele naturen kverner rundt i.

Hildur Bjarnadóttirs silketepper (Colors of Adaption, 2020), som henger florlett fra tak i trappeoppgangen, er innsatt med pigmenter fra planter fra kunstnerens åker på Island som gjør dem sensitive for atmosfæriske forhold og forurensing i lufta. Teppet er dermed et slags organisk arkiv som tar opp i seg både menneskets ødeleggende utslipp og planteliv.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også