Les alt for bare 10 kr!

«Eg skulle ønska Trond Giske hadde sett partiet først»

Ein gong var Marianne Marthinsen ein del av gullrekka i Ap. Ho fortel at intrigar og konspirasjonar i kjølvatnet av Giske-saka er med på å dytta henne ut av politikken.

Publisert 06. juli 2020

Sognsvann i Oslo glinsar i sølv. Ved vasskanten duvar ei handfull lodne andungar. Her pleier Marianne Marthinsen stå og speida utover medan ho prøver å få igjen pusten. 

Sørsida av vatnet gjev ein etterlengta pause på den faste løpeturen hennar. Det trengst før dei bratte motbakkane tilbake, til hus og hage på Slemdal på beste vestkant.

Denne staden har ein spesiell plass i Arbeidarpartiets nyare historie. På desse grusvegane og stiane tok Jens Stoltenberg med seg Jonas Gahr Støre for å førebu han til å ta over trona som partileiar.

Ved første augnekast glir Marthinsen rett inn i desse Ap-klisjeane: Ho er godt trent, glad i Oslomarka og bur på ei privilegert adresse.

Men Marthinsen er også dotter av ei åleinemor frå Jevnaker. Avstanden til Stortinget var lenger enn dei sju mila det tek å køyra frå bygda nær Hønefoss.

- Eg vaks ikkje opp i ein utprega politisk heim. Me hadde ikkje dei store ideologiske diskusjonane, det var nok å få dagane til å gå opp. Mamma hadde ein ganske tøff runde då ho vart åleine med oss.

Tek ikkje gjenvalg i 2021

Klassereisa starta då ho flytta til Oslo som 16-åring. Sidan då har ho rukke å ta ei grad i samfunnsøkonomi og vera finanspolitisk talsperson for Arbeidarpartiet. Partileiar Jonas Gahr Støre har omtala henne som ein del av «gullrekka» i partiet.

No trer ho ut av rekkene. Marthinsen blir ikkje med vidare på ferda; partiet må vinna stortingsvalet utan henne. 

Kva gjekk gale?

For første gong snakkar Marthinsen ope om grunnen til at ho ikkje tek gjenvalg til Stortinget. Frå før har ho gjeve ei småkryptisk grunngjeving til Dagens Næringsliv: «Du kan si at jeg trenger et miljøskifte».

ANNONSE

Det var eit høgt konfliktnivå. Det var mistankar og miljø som konspirerte mot kvarandre.

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også