Les alt for bare 10 kr!

– Gud ga meg 
personene, og 
de begynte å leve

Da Kari Vinje begynte å skrive, trodde hun at kristne barnebøker måtte være snille. Så opplevde hun at Gud begynte å blande seg inn.

Publisert 02. juli 2020

I et hus på toppen av en liten bakke, med en åker full av blåbærbusker som skinner under et grønt nett i sollyset til høyre, bor Kari Vinje, forfatteren av bøker som Ekornløven, Gud og jeg er venner og ikke minst bøkene om Kamilla og tyven. Gjennom fire tiår har utallige norske barn og foreldre fått malt et bilde av en nær, virkelig Gud gjennom historiene hennes.

Vi ser ut mot hagen og veien der vi kom.

– Men da må det der være …?

– Frierbakken? Ja, det stemmer, sier Vinje og ler.

Den lille bakken er kjent fra Vinjes barnebøker om Julie Antonsen.

Lytte og gjøre

Vi befinner oss i et sørlands­univers som har satt avtrykk i tusenvis av barn og voksne – ikke minst gjennom bøkene om jenta Julie, som er basert på hennes egen datter Laila. Løsningen på de utfordringene som hovedpersonen Julie møter, finnes som regel i bønn. I bøkene gir Gud ofte Julie eller mammaen hennes tanker, slik at de selv skjønner hva de skal gjøre.

– Vi gjør ikke Guds gjerning, men Gud gjør sin gjerning gjennom oss. Sånn opplever jeg det, sier Vinje.

Å legge alt en bærer på framfor Gud, er ikke alltid det samme som å sette seg ned og vente på at han skal ordne opp, mener hun.

– Noen ganger skjer det faktisk på den måten, men oftere er det vi som må handle, ut fra en visshet. Sånn jeg ser det, handler det om å lytte. Lytte til det Gud vil gjøre.

Vinje snakker med en enkel sikkerhet.

– Er vi våre egne bønnesvar, da?

– På en måte, men det er også en fare ved å tenke slik. Vi er egoister. Vi kan be egoistiske bønner. Å lage sitt eget bønnesvar uten å lytte til Gud, kan være direkte farlig.

– Hvordan har du funnet balansen mellom det Gud skal gjøre og det vi skal gjøre?

– Jeg lever jo med Jesus. Han bor i hjertet mitt, ikke sant? Så jeg har kontakt med ham hele tiden. Det er Den hellige ånd som viser meg det, tror jeg.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også