Les alt for bare 10 kr!

Venstre-toppens oppgjør med KrF: Ikke slik at noen har moral og andre ikke

Året før Venstre-leder Trine Skei Grande forlater politikken advarer hun mot politikertypen som dyrker det å gå ned «med flagget til topps». Egentlig ville hun ikke bli partileder.

Publisert 29. juni 2020

– Jeg hadde aldri hatt lyst til å bli leder. Men jeg måtte, sier Trine Skei Grande.

For valgnatten 14. september 2009 gikk det på dunken for Norges eldste parti. Venstre ble igjen sendt under sperregrensen. I valgvaken sa partileder Lars Sponheim at han trakk seg, han hadde ikke engang fått noen stortingsplass. Venstre-folk var i sjokk.

– Hva svirret i hodet ditt da?

– Det jeg tenkte på den natten, var at det nå var jeg som måtte overta lederjobben. Jeg innså det, svarer Grande der hun sitter i bakgården hjemme i Gamlebyen.

Valgnatten var sjeldent drama – og nestleder Grande var uforberedt. Dagen etter satte Sponheim seg i bilen og kjørte bort fra politikken og hjem til Ulvik. Grande var en av to som beholdt stortingsplassen. Ansvaret for et mørbanket Venstre og ferden videre lå i praksis hos henne.

Gjenreist. Senket. Snart er det slutt

Men i september er ledertid slutt. Og hun blir ikke å finne på Stortinget etter valget neste høst. Hun har skapt historie for Venstre: Hun gjenreiste partiet – og som kritikere mener: Senket det, med Frp.

Grande sto nemlig i spissen for Venstres «svært usannsynlige» vei til regjeringssamarbeid med Frp. Beslutningen splittet Venstre helt inn i partitoppen. Etterpå har Grande hatt to statsrådsposter – og vært blant statsminister Erna Solbergs nærmeste medspillere.

Etter partisplittelsen i 1972 har dessuten ingen andre ledet Venstre så høyt som de 6,3 prosentene partiet fikk ved kommunevalget i 2011.

LES OGSÅ: Stort intervju med Martin Kolberg – Ap-veteranen kaller KrFs sidevalg historisk feil og mener NHO bør takke LO hver morgen

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også