Les alt for bare 10 kr!

Rettferd for alle

Religionsdialog og kvinnesak kjem ut på eitt for Anne Hege Grung. Det handlar om likeverd og respekt.

Publisert 26. juni 2020

Då Anne Hege Grung blei ordinert som prest, var det mange i lokalsamfunnet på Nøtterøy som heldt seg borte. Årsaka var at ho var kvinne. Ein ven av henne som møtte opp, fekk vanskar med det kristne miljøet sitt i etterkant. Han hadde vore med på å «legitimere» ein praksis i strid med Guds ord. 1992 er lenge sidan. Men det er ikkje lenge ­sidan. Det var teologien som for alvor opna Grungs auge for kvinnesak. Ho hadde merka tendensane i Ten Sing-koret også, at det var gutane som ­dominerte. Men først då ho begynte å studere i ­hovudstaden, blei ho møtt med ei oppmoding om å halde tåta – kvinner blei så lett rivne med av sine eigne kjensler.

Karakteristikken frå ein medstudent, ein klassisk mannleg hersketeknikk, kunne neppe ha vore meir feilplassert. Teologen som nyleg blei utnemnt til leiar av Norsk Kvinnesaksforening, er snarare roleg, reflektert og engasjert. Ho snakkar lågmælt, men med ettertrykk. Om bestefaren som var lekpredikant, og ein del av det same miljøet som var kritiske til henne som prest.

– Besteforeldra mine kom i ordinasjonen. Bestefar gråt og takka biskopen for at kyrkja kunne bruke nokon i hans familie, seier Grung.

Om ho skulle bli riven med av sine eigne kjensler, er det i så fall her, når ho tenker på bestefarens kjærleiksfulle aksept.

Kyrkja har aldri vore ein framand­ stad for Anne Hege Grung. Foreldra tok henne med som barn, og ho gjekk også på søndagsskulen. Men ho stussa på forteljingane om himmelen.

– Dersom det var så fint i himmelen, kunne vi ikkje berre døy alle saman, her og no? Eg grubla veldig mykje då eg var liten. Kvifor svarte ikkje Gud når eg bad? Og kva betydde eigentleg det ­presten sa?

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også