Les alt for bare 10 kr!

Muhammad Rafiq ba til Gud da han overmannet terroristen

I moskeen i Bærum kjempet Muhammad Rafiq en kamp på liv og død. Philip Manshaus har han tilgitt.

Publisert 11. juni 2020

En eldre herre med majestetisk, hvitt skjegg ankommer al-Noor-moskeen i Bærum. Sønnen har kjørt ham de små kilometerne fra Rykkinn, en distanse den spreke 66-åringen brukte å tilbakelegge til fots. Fem ganger om dagen, tur-retur.

– For hvert skritt du tar på vei til moskeen, får du ti velsignelser, sier Muhammad Rafiq. 

– Det er trist å ha mistet dette.

Terrorangrep

Alt er ikke som det var før. Torsdag ble Philip Manshaus i Asker og Bærum tingrett dømt til 21 års forvaring for terror og drap. Terrorhandlingen begikk han her i moskeen. Glassdøren hvor han skjøt seg inn, er fremdeles skadet. Det myke vegg-til-vegg-teppet er derimot splitter nytt – en gave fra den tyrkiske staten. Det gamle var ødelagt av blod.

Rafiq bøyer seg ned og bruker noen minutter i bønn til Gud før intervjuet begynner. Det var her han satt og leste i Koranen da angrepet skjedde. Siden han var midt i fasten, hadde han bestemt seg for å bli værende i moskeen mellom to bønnesamlinger, i stedet for å gå hjemom. Slik kunne han spare krefter.

– Nå blir vi angrepet, var det første han sa da han hørte skuddene mot døren.

Bare to andre personer var sammen med ham. Ingen av dem kunne riktig tro hva som var i ferd med å skje. Rafiq reiste seg og ble stående inntil veggen. Så trampet Philip Manshaus inn i det teppebelagte bønnerommet.

– Han kom inn og stilte seg opp her, med armer og våpen i været. Han gav uttrykk for seier, forteller Rafiq mens han etterligner gjerningsmannens bevegelser. 

– Selv tenkte jeg at min siste dag var kommet.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også