Les alt for bare 10 kr!

De valgte bort sin egen sønn. Så valgte de å begrave ham

I mai ble sønnen til «Filip» og «Sofia» lagt i jorda sammen med 71 andre fostre på en barneminnelund i Oslo. En sønn de så gjerne ville ha, men likevel valgte bort.

Publisert 08. juni 2020

Det er nøyaktig fem busstopp mellom Ullevål sykehus og Vestre gravlund ved siden av Frognerparken i Oslo. Denne maimorgenen har to svarte begravelsesbiler kjørt denne strekningen med bagasjerommene fulle av små hvite kister og urner.

Et av fostrene i en av de 40 centimeter korte kistene er omtrent 17 centimeter langt og på størrelse med et granateple. Han har sin fars nese, mener foreldrene. Det er bare det at han mangler nesebein. Dette beinet skulle bli forskjellen på liv og død. Det er på grunn av det at foreldrene hans er på vei til barneminnelunden på Vestre gravlund i dag.

72 skal settes ned

Kirsebærtrærne som omgir barneminnelunden er ferdig med vårens blomstring og står nå nakne rundt den grønne, nyklipte plenen. Minnelunden er inspirert av Kirsebærdalen i Astrid Lindgrens bok om Brødrene Løvehjerte. I boka ligger dalen i Nangijala, landet de to brødrene kommer til når de dør.

Fire kister og to urner er plassert rundt et dypt hull i bakken. Foran hver av dem er det tent en gravlykt. Morgenlyset fra sola gjør det vanskelig å se flammene. Klokka er ennå ikke blitt ni, men det er likevel varmt i lufta. En svartkledd begravelsesagent river bladene av en hvit rose og strør dem ned i hullet. En annen retter på blomsterkransene.

Tre ganger i året legger Oslo universitetssykehus alle fostrene som har dødd etter uke 12 ned her. I dag skal 72 fostre settes ned. 12 familier har ønsket å være til stede. Samlingen for pårørende er delt opp i to. Først settes seks kister og urner ned nå klokka ni, så settes de seks andre ned klokka 12.

Til slutt vil de gravferdsansatte, begravelsesagentene og Nina Zimmer, administrasjonskonsulent ved prestekontoret på Ullevål sykehus, sette ned de andre – uten pårørende til stede. Disse 60 fostrene er fordelt på litt større kister og urner. 

Mange av dem var ønsket, andre ble valgt bort. Uansett hva som var årsaken, blir de behandlet med verdighet og lagt ned i jorda sammen.


LES MER: Hvert år gravlegger Nina Zimmer nærmere 200 fostre. Hennes største ønske er å gi flere foreldre en verdig avslutning

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også