Les alt for bare 10 kr!

– Vi som lever sekularisert, går glipp av den tryggheten som mange personlig troende har

For første gang har Knut Reiersrud med familien på plate. Blant de lavmælte sangene finner du «Looking for religion». – Jeg er ikke tilfreds med svarene når jeg tenker på det hinsidige, sier han.

Publisert 03. juni 2020

Året 1920 var forbundet med optimisme og framtidstro. Hundre år seinere gir Knut Reiersrud ut albumet Looking for Religion, og han konstaterer: Det nye tiåret starter med alvorlige problemer og en følelse av undergang.

Vakker melodi

For et par år siden hadde musikeren besøk av musikkritiker Terje Mosnes i Reiersruds NRK-program Bluesasylet. Temaet var sporene av blåtoner i mange slags musikk. Samtalen ledet fram til largosatsen i Anton Dvoraks 9. symfoni «Den nye verden».

– Largosatsen hadde jeg jo hørt før, og kona mi hørte på den hele barndommen. Det vakre temaet sitter i ryggmargen vår. Det er kanskje litt uenighet om Dvorak lot seg inspirere av native americans eller negro spirituals eller begge deler. Uansett ligger musikken veldig nært opp til den tidlige afroamerikanske, religiøse, pregospel, jubilee-singers-musikken, forteller Reiersrud.

Slik presisjon på å artsbestemme musikk må man regne med i et intervju med «musikkantropologen» Reiersrud. Etter møtet med Mosnes satte det vakre Dvorak-temaet for alvor fast i kroppen hans.


– Jeg hørte mye på det og skrev for moro skyld videre på det, forteller han.

En dag han gikk forbi NRKs Store studio, oppstod idéen: Hva om vi gjorde en versjon av den niende sammen med Kringkastingsorkesteret. Dirigent Christian Eggen ble med, og en slags LP-side-versjon av andre satsen ble påbegynt.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også