Logg inn

Feriepresset

Sosialt press om å reise ligger bak mange nordmenns ferievalg. Å rettferdiggjøre en ferie hjemme er vanskeligere enn å dra på tur, sier turismeforsker.

I kjøkkenet hos Ivar og Kari Anne Katmo Kvistum og barna Mina og Henny er det straks frokost. Klokka er halv ti. Kari Anne avspaserer. Ivar har en jobb der han av og til kan skyve på dagen. Foreldrene har jobbet i snart to uker etter fire ukers ferie.

– Jeg kjenner at vi har slappet av. Når vi gjør det vi pleier, er det avslappende, sier Kari Anne.

Både hun og mannen Ivar har lest kommentaren til Kjetil Rolness i Dagbladet i sommer, der han spør hvorfor vi lurer oss selv hvert eneste år. Ferien skal være fritid, men det er ikke fritt fram å bruke den som man vil. Å bare være hjemme, for eksempel, gir deg trøbbel med din sosiale og kulturelle kapital.

Verst mener Rolness det er for middelklassen, som krever at alt skal ha mening. Ifølge ham har middelklassen gjort selvrealisering til hensikten også med avbrekket fra arbeidet. «Til slutt gjorde den selve ferien til hardt arbeid», skriver han.

Flaut

Kari Anne mener Rolness har et poeng. Ser hun rundt på alle bildene på Facebook av strender og solnedganger, tenker hun at det er et pes. Glansbildet skal fram.

– Man skriver ikke om alle køene. Men nå har vi sluppet unna sånne ting i år. Vi har ikke sett én severdighet.

For familien Kvistum gikk turen først til Korfu i Hellas, så en uke med hyttebesøk hos venner på Sørlandet, og deretter til Trondheim og «Costa del Svigermor», som Ivar kaller det.

I år var det sjette året familien var på Korfu. Der bor de på samme leilighetshotell og spiser på de samme restaurantene. Ivar antyder at det er litt flaut, mens Kari Anne uttrykker at hun lever fint med å være «Charter-Kari Anne».

– Jeg lever greit med det, men det må forklares. Jeg tror en del mennesker får noen bilder i hodet sitt når de tenker på folk som reiser til samme sted i Syden år etter år, sier Ivar.

Han synes likevel det er fint å komme til noe kjent der vertskapet vet omtrent hva de vil ha. Det er godt å starte ferien straks uten å bruke tid på å orientere seg.

Også en tur til Sørlandet og Trondheim er rimelig fast takst hver sommer.

– Som du skjønner, det er ikke så veldig spennende med oss denne gangen. Vi har gjort spennende ting før, sier Ivar Kvistum.

Prøv oss gratis i tre uker

Fyll ut med norsk mobilnummer og en e-postadresse.

Eller se flere abonnementsalternativer

Når du klikker «bestill» må du opprette en bruker som du benytter for å logge inn på ulike enheter. Dersom vi ser at du har en bruker med samme mobilnummer registrert bruker vi denne. Abonnementet stopper automatisk etter tre uker.

Les også