Les alt for bare 10 kr!

Flere titalls millioner må gå sultne til sengs

Rundt 17 millioner mennesker i Sør-Sudan, Somalia, Etiopia og Kenya trues av sult. Global oppvarming forsterker en matvarekrise som rammer de fattigste hardest.

Publisert 15. februar 2017

Køen for utdeling av mat og vann i Warder-distriktet i Etiopia er et bilde på en krise der flere titalls millioner afrikanere hver kveld må gå sultne til sengs.
Den dødelige tørken skjer i kjølvannet av en ekstra sterk utgave av det sykliske værfenomenet El Niño/La Niña. I det sørlige Afrika har det ifølge FN utløst den verste tørkekrisen på 35 år.


Klimaendringer

– Etiopia fører en vedvarende politikk for å bli mer motstandsdyktige mot naturkatastrofer, men naturkatastrofer vil dessverre forekomme stadig hyppigere som følge av klimaendringene, sa nylig FNs generalsekretær António Guterres om tørken i landet.
FNs klimapanel (IPCC) anslår at klimaendringene vil redusere den totale matproduksjonen opp mot to prosent for hvert tiår fram til 2050, mens kraftig folkevekst krever sterkt økt produksjon:
– IPCC-rapporten anslår en ganske klar negativ klimaeffekt på matvareproduksjonen globalt sett, sier professor Tore Furevik, direktør ved Bjerknessenteret for klimaforskning.

LES MER: Flere hetebølger i vente

Sultkrise

5,8 millioner mennesker trues nå av sult i Sør-Sudan.
I Somalia, Etiopia og Kenya trues 11 millioner mennesker av sult, ifølge en oversikt fra Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåneforeninger (IFRC).
Situasjonen i Øst-Afrika betegnes som den verste siden 2011, da 260.000 mennesker døde av sult i Somalia.
Norge varslet i går 64 millioner kroner for å bidra til å avverge en ny, stor sultkatastrofe i Somalia.
I det sørlige Afrika har FN som mål å hjelpe nesten 14 millioner mennesker i den magre sesongen fram til april. Verst rammet er Lesotho, Madagaskar, Malawi, Mosambik, Swaziland, Zambia og Zimbabwe.
Ifølge FN trues opptil 18 millioner mennesker av sult i det krigsherjede Jemen på den arabiske halvøy, nord for Afrikas Horn.

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også