Les alt for bare 10 kr!

Emmanuel Carrère: – Kristendommen handler også om det verste i oss

Da den franske forfatteren skulle skrive en roman om de første kristne, fikk han et gjensyn med sin egen tapte tro.

Publisert 28. may 2020

I en landsby utenfor Paris er et fellesskap samlet på retreat. Her lever mennesker med funksjonsnedsettelse og funksjonsfriske sammen til daglig. Nå skal de vaske hverandres føtter. Blant gjestene er forfatteren Emmanuel Carrère, og opplevelsen som følger blir avslutningen på hans roman Riket (Le Royaume), som kommer ut på norsk neste uke. Boka handler om evangelisten Lukas og apostelen Paulus – men også om å finne og miste troen, som forfatteren selv har erfart.

I Riket spør Carrère om fotvasken kunne blitt det sentrale sakramentet i kristendommen i stedet for nattverden – hvis bare evangelistene hadde skrevet historien litt annerledes. Lakonisk og kanskje typisk for ham, legger han til: «Det hadde ikkje vore så mykje meir besynderleg – snarare mindre, når sant skal seiast.»


Kristendommens hjerte

– Hva betyr opplevelsen av fotvasken der boka avsluttes for deg nå?

– Jeg vet ikke om det egentlig betyr noe. Fakta er at jeg deltok på en retreat, og dette skjedde. Jeg ble imponert. Jeg ble rørt. Men jeg kom dit, ikke med ironi, men med en distanse som jeg alltid opprettholder i møte med denne typen ting.

Vi snakker med Carrère over Skype fra Paris. Det er stukkatur i taket i over ham. Bak ham står et skatoll med et speil og et maleri. Han har på seg en dongeriskjorte og morgenlyset faller inn gjennom et vindu lenger bak i rommet. I løpet av samtalen blir dagslyset så sterkt at pikslene smelter sammen. Bildet kameraet fanger opp stiliseres, slik at den ene siden av ansiktet smelter sammen til en jevn flate, som i et Andy Warhol-portrett, mens den andre siden av ansiktet fortsetter å vise alle fargenyanser i huden og et nett av rynker på kryss og tvers.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også