Logg inn

En borgerlig kristenvelger

Ottar Julsrud kjenner seg ikke helt igjen i KrFs hjertesaker og Sylvi Listhaugs kristne ­verdier. Også biskopenes politiske utspill kan bli litt mye, synes han.

– Konkurransen om å være det mest kristne partiet i denne valgkampen tiltaler meg ikke noe større, sier Ottar Julsrud.

I Nordstrand kirke i Oslo er det gjort klart for begravelse. Et svartkledd følge venter stille utenfor. Den tidligere menighetsrådslederen sniker Vårt Land inn kirkedøren.

– Av og til får man spørsmål fra gallup om hvilke tre-fire ting man legger vekt på i valg av parti. Men det er ikke sånne spesifikt kristelige ting som jeg lister opp, betror han.

– Hva mener du med «spesifikt kristelige ting»?

– Kristendomsfag, abort – Kristelig Folkepartis tradisjonelle fanesaker. Det har ikke vært min primære innfallsvinkel. Å være kristen basert på noen sånne­ markeringssaker har ikke jeg særlig engasjement for. For meg handler det mer om et konservativt verdisyn hvor kristendom har en sentral plass på et litt mer grunnleggende og gjennomgripende plan, sier Julsrud.

Høyre

De siste ukene har Fremskrittspartiets Sylvi Listhaug og KrFs Knut Arild ­Hareide konstant vært i tottene på hverandre. I debatten om hvorvidt norske og kristne verdier er ­under press, og i den mye omtalte kampen om kristenkonservative velgergrupper, har det derimot vært stille fra Høyre.

I grunn er det litt underlig. Valgundersøkelsen fra 2013 ­viser nemlig at Høyre står fjellstøtt blant kristne. Enten det er snakk om velgere som er opptatt av kristne samfunnsverdier eller de som er aller mest aktive i kristne sammenhenger – mer enn hver fjerde stemmer Høyre.

Valgforskerne mener dette kan tyde på at de stemmer Høyre­ av årsaker som ikke har noe med tro å gjøre. Men kanskje er sammenhengen mellom tro og ­politikk bare vanskeligere å sette fingeren på?

I artikkelserien «Jakten på kristenvelgeren» har turen kommet til den borgerlige varianten – en velutdannet, kulturengasjert mann i en velstående forstad med lite til overs for ytterligheter. Kanskje er han også aktiv i sport eller friluftsliv. Kort sagt en mann som Ottar Julsrud.

Prøv oss gratis i tre uker

Fyll ut med norsk mobilnummer og en e-postadresse.

Eller se flere abonnementsalternativer

Når du klikker «bestill» må du opprette en bruker som du benytter for å logge inn på ulike enheter. Dersom vi ser at du har en bruker med samme mobilnummer registrert bruker vi denne. Abonnementet stopper automatisk etter tre uker.

Les også