Les alt for bare 10 kr!

Hva ville Europa mistet hvis holocaust hadde skjedd tidligere?

Bokaktuelle Einhart Lorenz har samlet historien som nazistene forsøkte å slette fra det kollektive minnet.

Publisert 16. may 2020

Filosofen Baruch Spinoza, psykoanalytikeren Sigmund Freud, komponistene Mahler­ og Mendelssohn, den kvinnelige poeten Sarah Copia Sullam, eller Zhenia Hurvich, sistnevnte var en syerske som var med på å oversette Marx’ Kapitalen til russisk.

Alle disse – og mange til – møter vi i J­ødenes historie i Europa.

– Jeg liker egentlig ikke kontrafaktisk tenkning, men hvis man ser for seg at holo­caust hadde skjedd mange generasjoner tidligere: Hva ville ikke Europa mistet? Ved å tenke slik, blir vi klar over dimensjonene i det som gikk tapt, nemlig en rikdom som ikke er materiell, men intellektuell, kunstne­risk og menneskelig, sier Einhardt Lorenz.

Han er en pioner her til lands innen forskningen på jødisk historie, og er nå aktuell med en bok som tar sikte på å vise jødenes historie i Europa i hele sitt mangfold.

Jødenes historie i Europa (Dreyer, 2020) er en fortelling som strekker seg fra den spanske inkvisisjon og frem til mellomkrigstiden, som belyser både storpolitikk og hverdagsliv. Parallelt med skjebnen til kjente og ukjente menn og kvinner, får vi kjennskap til de ideene som preget jødisk tenkning og trosutøvelse. Vi tas mellom øst og vest, nord og sør.

– Det handler ikke bare om de mørke sidene. Disse har vi meget grundig behandlet i boken Jødehat. Nå ønsker jeg å vise frem det bidraget jødene har gitt på så mange felt, sier Lorenz, som er professor emeritus ved Universitetet i Oslo.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også