Les alt for bare 10 kr!

På Grini ble forbudte bibler gjemt i madrassen

8. mai 1945 slapp en stor mengde prester og andre kristenledere ut fra fangenskapet på Grini. I flere år hadde de knyttet nære kontakter med hverandre – og med de som skulle lede det nye Norge.

Publisert 08. may 2020

SS-Polizeihaftlager Grini var det formelle navnet på tyskernes oppbevaringsanstalt for nordmenn som ble definert som fiender av riket. 

I løpet av våren 1942 la 797 av landets i 858 prester ned sitt embete i protest. Flere av de profilerte opprørerne - som presten Bjarne Sveinar fra Engerdal – ble sendt til Grini – et fengsel som ikke var ferdigbygd ved krigens start – og måtte sitte der til freden kom.

Umiddelbart etter at portene åpnet seg for grinifangene den 8. mai 1945, skrev Sveinar en omfattende og gripende rapport om alt han hadde opplevd og blitt vitne til i leiren som ble offentliggjort i «Griniboka» som kom året etterpå.

«I det skjulte»

Det eksisterte faktisk et kapell på Grini. Det ble brukt til alt annet enn gudstjenester. Så på Grini oppsto det som fangene selv kalte en «katakombekirke». Alle som kom til Grini, ble «møtt i døra av kirken», forteller Sveinar.

– Katakombekirken virket i det skjulte. Alt var interimsbetonet, improvisert, spontant. Grinis menighet levde i beste forstand i nuet. «Det skjulte liv med Kristus i Gud», ble til enhver tid vekket, næret og vernet, heter det i boken.

Hvordan fungerte denne kirken? 

– Den hadde ingen offisiell ledelse, ingen organisasjon. Hver legmann og prest med kall til det deltok. Samlingsstedet var brakkerommet, i en krok, mellom et par senger, i verksted, mellom plankestabler og steinrøyser, ja overalt. En kan med full rett si at Grini var et sted hvor småflokker på to og tre var samlet i Jesu navn. Rundt i Norges land bor det mennesker i dag som kunne fortelle mangt fra slike rike samvær», erindrer Bjarne Sveinar i boken.

Han forteller at Tyskerne fra første dag - systematisk – forsøkte å skape et anti-kristelig miljø i leiren. Forbildet for Grini var de tyske konsentrasjonsleirene, som siden 1933 var blitt opprettet for å fjerne politiske og religiøse motstandere fra samfunnet – og holde dem innesperret under umenneskelige forhold med mye vold og lite mat.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også