Les alt for bare 10 kr!

Kirken skal vise kunst om tro, overtro og myter

Ny utstilling i Akershus Kunstsenter og Lillestrøm kirke utforsker alt fra fargestimuli til bønn i de monoteistiske religionene. – Vi ønsker å prøve noe nytt, sier sokneprest.

Publisert 30. april 2020

– Kunstnerne utforsker liv og tro, men med ulike metoder. De leter etter noe inni seg som kan gi alternative svar, eller de har en fascinasjon for ritualer, forteller Rikke Komissar.

Lørdag 2. mai åpner utstillingen «Tro, håp og kjærlighet?». Seks kunstnere og én kunstnergruppe viser installasjonsverk, foto og lydkunst i Akershus Kunstsenter – og i Lillestrøm kirke. Alle lodder de i tro, overtro og myter.

– Utstillingen vil kunne utfordre både «kunstfolket» og «kirkefolket», sier Komissar, som er direktør ved kunstsenteret og en av kuratorene bak utstillingen.

Dødens ritualer

Koronaviruset har lagt strenge begrensninger på alt av kulturaktiviteter denne våren. Kunstsenteret og kirken skal holde åpent, men bare for noen få besøkende av gangen. Mye av formidlingen vil derfor foregå digitalt.

Selv om «Tro, håp og kjærlighet?» var planlagt lenge før utbruddet, gir pandemien flere av verkene en ekstra dimensjon. Hos Ida-Johanna Lundquists kommer vi tett på vår egen kroppslige forgjengelighet. 

Kunstneren, som har bakgrunn fra palliativ sykepleie, jobber med symboler, ritualer og trosforestillinger i overgangen mellom liv og død. Hun blander dyrelyd, biologisk materiale, tekstutdrag, fabler og gamle gjenstander.

– Publikum trer her inn i et slags dødsleie. Det kan nok oppleves særlig sterkt i den situasjonen vi er i nå, sier Komissar.

Sjelens indre

Monika Zacs anliggende er hjernens prosesser og hva lys-, lyd- og fargestimuli kan gjøre med oss. Kunstneren er blant annet inspirert av parapsykologiske undersøkelser av hallusinasjoner som oppstår når man blir isolert fra andre ytre forstyrrelser.


ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også