Les alt for bare 10 kr!

Slik forklarer folkehøyskolene sin ansettelsespraksis

Vårt Land har spurt landets kristne folkehøyskoler hva slags ansettelsespraksis de har. Her er svarene.

Publisert 25. april 2020

Fleire skular som har tilknyting til organisasjonar med eit konservativt samlivssyn, utelukkar likevel ikkje at sambuande eller homofilt samlevande kan jobbe som lærarar hjå dei. 

Vårt Land har spurt kristne folkehøgskular korleis dei vurderer samlivsspørsmål ved rekruttering av tilsette.


1. Alta folkehøgskole

(Normisjon, Norges Samemisjon og Indremisjonsforbundet)
Ansatte kan være samboende eller homofilt samlevende, men disse kan ikke ha lærerstillinger eller være rektor. Det jobbes med å fornye verdidokumentet.


2. Bakketun folkehøgskole

(Normisjon)
Skolen har ikke formuleringer som omhandler samlivskrav i sitt verdigrunnlag, så svaret vil prinsipielt være at ansatte på skolen kan være samboende eller homofilt samlevende, opplyser rektor Erling Helland.

– Skolen er en egen stiftelse, med organisasjonstilknytning til Normisjon. Noe som gjør at det er mulig å se for seg noen utfordringer knyttet til spørsmålet. Stiftelsens vedtekter sier noe om at de ansatte må kunne identifisere seg med Normisjons grunnlag, og er lojale mot innholdet i skolens verdigrunnlag. Jeg opplever vel at skolen både selv og i sin relasjon til Normisjon, har et godt handlingsrom til å arbeide selvstendig også med områder som utfordrer, og det vil til sist være skolens styre som vurderer ulike forhold og fatter vedtak i tilsettingssaker.

Rektor sier at samboende og homofilt samlevende prinsipielt sett kan ha alle slags stillinger ved skolen, men at det vil være naturlig at forventningen om kristen bekjennelse og identifisering med Normisjons verdigrunnlag, vil være sterkere når det gjelder ledende stillinger. Han er ikke kjent med at det planlegges en revidering av formuleringer i skolens verdigrunnlag. 


3. Bjerkely folkehøyskole

(Normisjon)
Ansatte på skolen kan være samboende eller homofilt samlevende. Om det skal skilles mellom forskjellige typer stillinger, har det ikke vært et aktuelt spørsmål ved skolen, opplyser rektor Per Kristian Hammer. 

– Vi spør verken om politisk ståsted eller seksuell legning i intervjuene jeg har foretatt, sier han.
Ifølge Hammer har skolen ikke noen formulering om samlivskrav i sitt verdidokument, og det planlegges ikke revidering av dette.


4. Danvik folkehøgskole

(Normisjon, Norges KFUK-KFUM)
Verdidokumentet til Danvik Folkehøgskole i Drammen legger «ingen føringer for ansettelser på bakgrunn av legning og/eller samlivsform». Vi ser per i dag ikke et behov for å endre dette, opplyser ledelsen.


LES MER: Frykter Indremisjonsforbundets samlivskrav gir omdømmetap for kristne folkehøgskoler

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også