Les alt for bare 10 kr!

Han blottstilte ‘Guds kodespråk’

Genetikeren Francis Collins er en av generalene i USAs krig mot 
Covid-19. For eks-ateisten er også laboratoriet blitt et sted 
for ærefrykt og bønn.

Publisert 18. april 2020

‘Du får 20 minutter med Collins. Absolutt ikke mer.’

Kommunikasjonsrådgiveren ser meg an. Strengt.

Han vet hvordan journalister tøyer strikken når de har en av verdens største forskere foran seg. I 13 år, fra 1990 til 2003, ledet 69-åringen verdens­historiens største forskningstokt innen biologifaget: dekodingen av menneskets arvestoff.

Denne våren har han igjen stått i begivenhetenes sentrum, som direktør ved National Institutes of Health, USAs utgave av Folkehelseinstituttet, som med et årsbudsjett tilsvarende 300 milliarder ­kroner er verdens største organisasjon innen helse­forskning. Det er en stilling som også innebærer at han er sjef for Anthony S. Fauci, som koordinerer USAs kamp mot koronaviruset.

Da Vårt Land-magasinet Strek i fjor møtte ­Francis Collins i Baltimore, var det få som ville trodd at verden kort tid senere ville stå midt i den mest ­alvorlige pandemien i manns minne. Anledningen da var 10-årsjubileet til organisasjonen BioLogos, et forum der toppnavn innen naturvitenskap og teologi forsøker å bygge bro over det de ser som en kunstig kløft.

Collins tok initiativ til å etablere forumet, ­etter han i 2006 skrev boka The Language of God. Boka var en håndsrekning til unge, kristne akademikere som følte seg stilt overfor et umulig og ødeleggende valg: mellom hjerte og intellekt, mellom evolusjonslære og skapertro, mellom å være oppegående, vitenskapelig sett, og å være kristen.

Collins har selv kamperfaring rundt «det umulige valget», med forestillinger som i dag er på langsom retur, også i det kristelige USA. Der har de stått betydelig sterkere enn i Vesten ellers, ­etter å ha dannet et dypt, kulturelt vannskille under oppblomstring av kristen fundamentalisme i de første tiårene av 1900-tallet.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også