Les alt for bare 10 kr!

Jonathan Franzen: – Silicon Valley vinner på koronakrisen

– Internett fratar oss muligheten for å gjøre regnskap over oss selv under koronakrisen, mener stjerneforfatter Jonathan Franzen.

Publisert 16. april 2020

Jonathan Franzen er fortsatt på kontoret sitt, på en universitetscampus i Santa Cruz, California, når vi ringer­ en sen 2. påskedags kveld. Hos ham er klokka to på ettermiddagen, og han har nettopp gjort unna sin daglige dont – han har jobbet med det han senere i ­intervjuet skal komme til å røpe er sitt neste bokprosjekt. Arten av dette prosjektet, eller det han vil betro oss om det, skal vi komme tilbake til.

– Det gir mening å snakke med deg ­akkurat nå, siden det som skjer nå med koronasituasjonen i USA er akkurat som noe i en Franzen-roman, bare verre.

– Ja, sier Franzen, fulgt av noe som både er et sukk og en latter.

Det skal bli mange av disse ­lydene i ­løpet av den neste timen.


Vinner på korona

Jonathan­ Franzen ble født i Western Springs i Illinois i 1959. Han utgav sin første bok i 1988, men slo for alvor gjennom med den svære romanen Korrigeringer i 2001. 

Den handler om en tradisjonell, amerikansk familie, der to generasjoners ulike verdier brytes mot hverandre og justeres, der alle prøver å finne måter å forbedre situasjonen sin på, i et samfunn der også aksjemarkedet­ korrigeres etter finansøkonomiens uransakelige­ prinsipper. Utgivelsene som fulgte, Frihet (2010) og Renhet (2014) har som gjennombruddsromanen solgt i bøtter og spann. 

Dette er ­litteratur du får tak i på flyplassen. Men romanene har også blitt hyllet­ av kritikerne som ­moderne klassikere.

Franzen er ellers kjent for sin kjærlighet til fugler og sin skepsis til internett.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også