Her er trosopplærernes råd til hjemmepåsken

Hvordan kan man markere påskehøytiden hjemme? Bør man snakke med barn om de brutale delene av påskefortellingen? Vi har samlet råd fra fire personer med ansvar for trosopplæring.

Reportasje

Stengte kirkedører betyr hjemmepåske for mange familier. Vårt Land har stilt to spørsmål til personer med ansvar for trosopplæring i kirke-Norge.

Hva er dine beste tips til familier for å markere påskehøytiden hjemme?

Hvordan bør man snakke med barn om det brutale i påskefortellingen?

Odd Ketil Sæbø, programsjef i Søndagsskolen Norge

– Det er viktigere at barna ser at en markering har betydning for foreldrene enn at det skal være så avansert. Les gjerne fra en ordentlig bibel. Det skal ikke mye til før barna opplever at de tar del i en større fortelling som har vært viktig i generasjoner. Barn kan ha mange spørsmål, men det er ikke viktig å vite alle svarene. Undre dere sammen.

Søndagsskolen Norge legger ut små snutter på Youtube gjennom påska, med forslag til tekster man kan lese sammen. På nettet har vi har samlet påskeaktiviteter som ressurser i krisetid. Å legge vekt på de fire store helligdagene og å bruke symboler, som palmegreiner, nattverdelementene, kors og tom grav, har vist seg å være gode grep.

– All bruk av virkemidler må tilpasses alder. Bilder vokser ofte videre i barns fantasi på en måte vi ikke forstår. Førskolebarn har gjerne ikke noen egentlig forståelse av død, skyld, eller om tid og den store fortellingen. Vi kan likevel introdusere påskefortellingen og formidle det Bibelen sier om at Jesus ble tatt fra vennene sine og at han måtte dø. Men at Gud er sterkere enn døden og Jesus ble levende igjen!

Linda Andernach Johannesen, Levende tro-konsulent i Misjonskirken Norge

– Når barna erfarer at troen leves ut i hverdagene hjemme, vil det kunne sette gode spor. Uansett alder er det viktigst å ha det fint sammen. Kjemp for gode relasjoner, legg vinn på å skape gode øyeblikk og koble livet med Jesus på de øyeblikkene: Avslutt spillkvelden med å be, legg turen i Guds hender, del nattverd som en del av et hyggelig måltid. Ikke gjør det så avansert. Det er bedre å koble på 20 sekunder stadig enn 20 minutter èn gang og aldri mer

– For de yngste er det viktigst å lære at de er skapt og elsket av Gud uansett. I påskefortellingen ser vi at man av og til må gjøre ting man ikke orker for å komme dit man vil. Avhengig av alder, kan man bruke eksempler de kan relatere til: Å ta medisin for å bli frisk eller gå videre selv om man er sliten for å komme fram til slutt. Jesus gjorde det han ikke orket, fordi han visste at kjærligheten som drev ham gjorde det mulig for menneskene å komme til Gud. Han holdt det ut fordi han elsker.

Anne Lene Otterøen, daglig leder Awana Norge

– Slapp av, skap gode øyeblikk sammen og ikke sammenlikn dere med andre. Awana har laget samlinger man kan laste ned: Videoandakt, et samtaleark og tips til bønn og aktiviteter man kan gjøre sammen. Med dette får man snakket sammen om hva som skjedde de ulike dagene. Dersom man har yngre barn, kan man lage påskefortellingen i lego eller mose, kvist og liknende. Del nattverd sammen og snakk om hva som skjedde på Skjærtorsdag. Feir Påskemorgen med å dekke et festbord og del hva det betyr for dere at Jesus har stått opp og seiret over døden.

– Før man snakker om hva som hendte i påsken, er det viktig å formidle hvorfor det skjedde. Barn søker å sette ting i sammenheng. Dersom de forstår at det var på grunn av Guds ubetingede kjærlighet til deg og meg at Jesus gikk i døden, vil dette gi viktige nyanser til bibelens fortelling om hva som skjedde. Guds kjærlighet til oss - og påskens innhold - er først og fremst et budskap om frihet, fremtid og håp for alle mennesker. I tillegg er det selvfølgelig viktig å ta hensyn til barns alder og situasjon når man formidler.

Chris Duwe, Ungdom i Oppdrag. Kjent fra duoen «Chris og Øystein». 

– Jeg foreslår at familien kan følge påskens budskap med en daglig påskekalender på Youtube: Chris og Øysteins påskekalender. Her får man se påskens bibelfortellinger i vakre bilder, samt en aktivitet for hver dag og en premiert konkurranse. Dermed kan man på en enkel og engasjerende måte samle familien rundt påskens budskap.

– At Jesus døde i påsken er ikke lurt å stikke under stolen, nettopp fordi korset er det mest sentrale symbolet i vår tro. Samtidig er korset tomt! Vi feirer oppstandelsen – Jesus lever! Derfor kan han være med oss i denne merkelige tiden. Jesus gir oss hjelp til å gjøre det gode, som å ta (digital) kontakt med de ensomme. Omfanget av Jesu lidelse kan oppdages senere. Samtidig er barna fullt klar over at de trenger tilgivelse. Det er jo dette vi feirer: Gud ble som oss og vant over det onde. I Jesus kan han tilgi oss og han inviterer oss inn i sin familie med et evig håp.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Reportasje