«Jeg visste at mange ville se på meg som en sviker»

Merete Lingjærde hadde kommet til punktet hvor hun ville forlate sin mann. Så ble han syk.

Eksistens

I nesten 25 år hadde Merete og samboeren holdt sammen. De hadde to flotte barn. De delte lidenskapen for dans og jobbet mye i fellesskap. Utad virket de som et drømmeteam.

Lenge var de også det.

Men Merete kjente gradvis på en stigende uro over at de hadde vokst fra hverandre. Det som knyttet dem sammen hadde blitt mindre og mindre. Nå var det så lite igjen at det ikke lenger ga grunnlag for den nærheten de hadde hatt.

Føltes utrolig feil

Asker-kvinnen brukte fastlegen som sparringspartner i prosessen med å avklare sine egne følelser og verdier. Etter en lang og grundig vurdering var hun sikker på at hun måtte bryte ut.

Det eneste som gjensto var å formidle det til partneren.

Før hun rakk å gjøre det, ble han alvorlig syk. Det kom helt ut av det blå.

Legene som undersøkte ham fant ut at han hadde en uhelbredelig sykdom. Diagnosen var alvorlig, den ville kanskje sende den spreke mannen til et liv i rullestol og gi konstante uutholdelige smerter.

– Det var helt forferdelig. Hans usikkerhet og redsel for hvordan livet skulle bli. Og beslutningen jeg gikk og bar på. Kunne jeg si det nå? Alt føltes utrolig feil, forteller Merete Lingjærde.

Den profilerte dommeren fra TV 2-programmet Skal vi danse er nå klar for å stå fram med denne delen av livshistorien sin. Det gjør hun i programmet Påskereisen på TV 2 langfredag kveld.

Kjentes falskt

I dette intervjuet med Vårt Land utdyper Lingjærde det etiske dilemmaet hun havnet i.

– Jeg ville være en støtte for ham, slik gode partnere skal være. Jeg var veldig glad i ham. Og samtidig kjente jeg at prosessen hadde gått for langt inni meg. Jeg måtte bare være ærlig med ham. Det var ingen vei tilbake.

Mens mannen ble kjørt fra operasjon til operasjon, gikk Merete fortsatt og bar på beslutningen inni seg. Hun snakket med mer fastlegen. Hun gråt og gråt.

Samtidig fikk hun masse skryt fra omgivelsene for måten hun sto ved sin manns side på.

– Det kjentes falskt, for inni meg visste jeg at jeg måtte gå. Ja, innerst inne visste nok også han det. Selv om han prøvde å fortrenge det.

Umoralsk

Merete Lingjærde hadde brukt mange år på å ta den beslutningen hun nå brant inne med. Skulle hun omgjøre beslutningen, vente og se – eller bare buse ut med den?

– Jeg har en sterk samvittighet, så jeg kjente på verdier som sto mot hverandre. Og jeg visste også at mange ville se på meg som en sviker. Selv om folk i Norge i dag aksepterer at ingen andre har noe med det når to personer går fra hverandre, stiller det seg annerledes når den ene er blitt syk.

Mannen til Merete fikk et langt opphold på Sunnaas Sykehus. De som jobber der er ikke ukjent med at forhold går i oppløsning etter ulykker og alvorlig sykdom. Det kjentes likevel ikke som det gjaldt henne. For beslutningen var jo tatt før han ble syk.

– Men fra utsiden så det jo sånn ut. Da er temaet fortsatt tabu. Mange mener det er umoralsk å gå fra noen som ligger nede. Jeg kan forstå det.

---

Eksistens: Vendepunktet

  • • I denne serien forteller vi ­historien til mennesker som plutselig må tenke nytt om virkeligheten.
  • • Navn: Merete Lingjærde
  • • Alder: 57
  • • Bosted: Asker
  • • Familie: Kjæreste, to barn
  • •Yrke: Dosent/programansvarlig i jazzdans, Kunsthøgskolen i Oslo
  • • Hobbyer: Har hobbyen som yrke. Men liker gode middager og gode samtaler. Pluss trening
  • • På tv: Juryleder Dansefeber TV Norge 2006–07, dommer i Skal vi danse på TV 2 fra 2015-2019
  • • Heder: Kongens fortjenstmedalje i 2014 for å ha startet og ledet Oslo Danseensemble 1994-2019
  • • Aktuell: Er gjest i Påskereisen på TV 2 langfredag kl 20

---

Sjokktilstand

Inni seg opplevde tobarnsmoren at flere etiske idealer sto mot hverandre. Hun kjente på et ansvar for seg selv. Hvis hun fortsatte å være tro mot et forhold som hadde mistet sitt innhold, ville hun da være utro mot seg selv?

– Jeg visste innerst inne at alle i familien vår ville få det bedre om vi brøt opp. Timingen var forferdelig, men jeg måtte gjøre det. Selv om det ville påføre barna våre en dobbelt sorg i første omgang. Jeg måtte være ærlig og sann, selv om det kostet.

Da Merete tok mot til seg og formidlet beskjeden til mannen sin, var hun helt på siden av seg selv. Hun hadde ventet helt til hun var bristeferdig.

– Jeg var i sjokktilstand. Men det gikk bedre enn fryktet. Flere av mine venner reagerte med å si at de ikke var overrasket.

– Og mannen din?

– Han beviste hvilken kvalitetsperson han er ved å støtte meg utad og si at det var en felles beslutning – selv om det ikke var det. Det er stort av ham at han aldri har klandret meg. Aldri.

Med rak rygg

Det er snart seks år siden Merete Lingjærde brøt ut av forholdet sitt. Selv om hun er glad hun tok det valget hun gjorde, har hun båret på klumpen i magen helt fram til nå.

– Jeg velger å snakke offentlig om dette nå fordi jeg er lei av å forstille meg og beskytte meg. Jeg vil gå med rak rygg. Lenge har jeg lukket dette inne for å unngå kjipe kommentarer. Jeg har møtt folk som har sagt «Jaså, så han ble syk, og du gikk!» Det er som å bli stukket med en kniv, så vondt gjør det.

Mange mener det er umoralsk å gå fra noen som ligger nede. Jeg kan forstå det.

—   Merete Lingjærde

Lingjærde har fått høre at mange ser på henne som en jernkvinne. En som fikser alt. Som har full kontroll både på dansen, tv-skjermen og i privatlivet.

– Sist høst døde faren min. Han ble 94 år. De tre ukene han lå på dødsleiet, satt jeg mye ved hans side og tenkte gjennom verdiene jeg har fått fra ham: Trofasthet, trygghet, ærlighet. Det vokste fram et behov i meg for vise offentligheten hvem jeg er bak fasaden. Nå stepper jeg ut av komfortsonen og avkler noe som mange blir forlegne av å høre om.

– Hvordan ville du reagert selv om din kjæreste forlot deg om du var syk?

– Hvis forholdet ellers var bra, ville det kjentes som et svik. Jeg ville heller ikke gått, om forholdet var bra. Det er ikke den typen person jeg er, selv om det var den personen mange så.

– Hva har denne prosessen lært deg?

– At man ikke må utsette det som er viktig. At ting må opp til overflaten. Kanskje er det flere som kjenner på dette nå som normaliteten er borte i Norge. Det blir så mye tydeligere hva som er viktig, og hva som ikke er det, enn det var før.

•• Vårt Land gjør oppmerksom på at Merete Lingjærdes tidligere samboer har lest gjennom dette intervjuet. Han har ingen kommentarer.

LES OGSÅ:

• Hun trodde ikke på Gud og ville ikke ha noe med kirken å gjøre. Så deltok hun i en begravelse som endret alt

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Eksistens