Logg inn

En verdikonservativ liberaler

Kjartan Alexander Lunde vil ikke forby ting han misliker. Gud trenger ikke ekstra hjelp fra staten, mener han.

– Jeg må ikke påtvinge min moral på andre.

Kjartan Alexander Lunde sier det igjen og igjen. Vårt Land forer fylkeslederen i Rogaland 
Venstre med det ene kinkige «verdispørsmålet» etter det andre, men svaret forblir det samme. Enten det er søndagshandel eller surrogati; dette er viktig for ham:

– Jeg vil ikke påtvinge andre mitt syn.

Rogalands kristenkultur

Det kan virke litt rart. Historisk har Rogaland blitt regnet som bedehusland og et kjerneområde i bibelbeltet. Kristenkulturen i fylket har tradisjonelt vært forbundet med:

• Fasitsvar på hva som er rett og galt i såkalte kristelige «hjertesaker» eller «verdispørsmål». Det vil si verdikonservative ståsted i familie- og samlivsetikk (abort, bioteknologi, likestilling), men også restriktiv ruspolitikk og raus bistandspolitikk.

• En vilje til å politisere disse ståstedene, et ønske om at dette også skal være statens moral. Og i forlengelsen av dette en forventning om at kristendommen skal ha en fremtredende plass i samfunnsliv og institusjoner (fra kristendom i Grunnloven til skolegudstjenester).

Kjartan Alexander Lunde er også kristen. For noen år siden tok han til og med et år fri fra jobben som sivilingeniør for å gå på Acta bibelskole. Det er skolen til frimenigheten IMI-kirken, som er et mer karismatisk og amerikanisert utskudd av Normisjon, altså det gamle Indremisjonsselskapet.

Likevel driver Lunde valgkamp for et parti som forfekter det stikk motsatte av Rogalands tradisjonelle kristenkultur – en rekke verdiliberale standpunkt og en livssynsnøytral stat.

Venstre fikk 8,3 prosent av stemmene i Stavanger ved kommunevalget i 2015. Kanskje er noen av byvelgerne han banker på hos lik ham, en kristenliberaler?

ARTIKLER I SERIEN:

Jakten på kristenvelgeren – del 1: Jakten starter på Bernt Aardals kontor

Jakten på kristenvelgeren – del 2: Den kristenkonservative høyresidevelgeren

Jakten på kristenvelgeren – del 3: Den innlandskristne sentrum/venstre-velgeren

Jakten på kristenvelgeren – del 4: En radikal kristenvelger

Prøv oss gratis i tre uker

Fyll ut med norsk mobilnummer og en e-postadresse.

Eller se flere abonnementsalternativer

Når du klikker «bestill» må du opprette en bruker som du benytter for å logge inn på ulike enheter. Dersom vi ser at du har en bruker med samme mobilnummer registrert bruker vi denne. Abonnementet stopper automatisk etter tre uker.

Les også