Les alt for bare 10 kr!

– Vi ærer Gud ved å være dyktige og omsorgsfulle sykepleiere

Tove Giske har undervist hundrevis av de kristne sykepleierne som nå står i frontlinjen mot koronaviruset.

Publisert 27. mars 2020

– Å se på verden med Guds blikk er ­utfordrende. Men den som tør, ser store utfordringer i nabolaget og utenfor grensene våre. Det finnes mange­ muligheter til å kunne gjøre en forskjell, sier Tove Giske, president i Nurses Christian Fellowship ­International (NCFI) og professor i sykepleie ved VID Vitenskapelige høgskole i Bergen.

Titusenvis av sykepleiere står i disse dager overfor koronakrisen, den største utfordringen i Norge ­siden 2. verdenskrig. Mange av dem er kristne. Giske har i over 30 år utdannet over tusen av dem. Blant annet i det som opptar henne mest: Den ­åndelige og eksistensielle omsorgen i sykepleierfaget.

Livet som kristen sykepleier har lært henne å møte andre med omsorg og en åpen holdning istedenfor ferdige svar, ifølge henne selv. Men troens mysterium blir hun likevel aldri helt klok på eller ferdig med. Som hun sier det: Hva betyr det kristne menneskesynet i møte med et enkeltmenneske? Hva betyr det å skulle gå en ekstra mil?

Mange går til gudstjeneste og samlinger i kirker og bedehus på søndagen. For henne er det daglige arbeidet som lærer i sykepleierutdanningen også en gudstjeneste.

– Arbeidet vårt er en måte på å tjene Gud, sier hun.

Ba til Gud da hun søkte sykepleierstudiet

Giske er opprinnelig født i Kristiansand, og oppvokst på Valderøya i Giske kommune på Sunnmøre.

Familien var godt forankret i det lokale bedehusmiljøet som tilhørte Indremisjonsforbundet. Der deltok hun på møter, bønnemøter og bibelkurs, barne- og ungdomssamlinger – som hun senere ble en av lederne for.

Hun husker særlig godt en kveld på vitnemøte hjemme på Valderøya. En mann som nettopp hadde kommet ut fra et sykehusopphold forstod hvorfor han var blitt innlagt. Mens han var der hadde mannen snakket med en medpasient og «fikk hjelpe ham til å tro».

– Den måten å tolke livet sitt i et gudsperspektiv har preget meg videre i livet, sier hun.

Ifølge Giske var morens kall egentlig å bli misjonær, men endte opp som sykepleier. Selv søkte Giske seg inn på sykepleierstudiet ved Betanien, den diakonale høyskolen i Bergen, etter gymnaset.

– Jeg husker at jeg ba til Gud om at han måtte åpne og stenge dører slik at jeg kom inn på rett skole.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også