Les alt for bare 10 kr!

Når tiden er ute av ledd

Korona­krisen 
har sendt Tore Rem i selvpålagt ­isolasjon med sine eldre foreldre, adskilt fra kone og barn. En hjerte­sykdom har gjort litteraturprofessoren ekstra sårbar – nå vender han seg 
mot Dickens, ­Shakespeare, Tolstoj og bøkenes langsomme fellesskap.

Publisert 26. mars 2020

Skjør. Tore Rem har brukt ordet når han har følt seg særlig utsatt. Når kroppen har gitt beskjed om at han ikke er bra.

– «Nå føler jeg meg skjør» har jeg pleid å si til mine nærmeste.
Seks år er gått siden Rem falt om på fotballbanen med en sjelden og svært alvorlig betennelsessykdom som i hans tilfelle angrep hjertet. Med fallet ble sårbarhet, skjørhet og usikkerhet den nye normalen. Den prisbelønte forfatteren av biografier­ om Knut Hamsun og Jens Bjørne­boe og professoren i engelsk ­litteratur trengte brått hjelp til alle mulige gjøremål.

– Vi er sårbare. Vi er ikke uovervinnelige, ikke totalt ­beskyttet. Dette er noe vi syke har erfaring med å forstå.

Dickens mørke London

I dag er Rem tilbake i full jobb. Mot alle odds, kan man kanskje si. Det betyr at sykdommen holdes i sjakk, men at han må leve med faren for tilbakeslag.
Hva gjør så en som er «vant til» å leve med stor usikkerhet i krise-
tider, som den vi alle opplever nå? Hvor vender en litteraturviter med hjertesykdom seg når det røyner på?

Tore Rems aller første assosiasjon da koronaviruset virkelig begynte å bre seg var romanen Bleak House av Charles Dickens. I Bleak House sprer sykdom i form av kopper og tyfus seg gjennom London på en måte som gjør at skillelinjene mellom samfunnsklassene bryter sammen.

– Dickens prøver å fortelle oss at sykdommen ikke skiller 
mellom høy og lav. Snarere symboliserer den at vi tilhører et menneskelig fellesskap. Så vet vi jo at det er de svakeste som ­rammes hardest, men likevel: Det er en innsikt som til og med vi, her oppe i det vi tenker på som ­verdens tryggeste sted, nå er nødt å forholde oss til.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også