Velgerne flokker til Erna Solberg i krisen

Høyre får en klekkelig belønning for håndteringen av koronakrisen. Også Arbeiderpartiet styrker seg når velgerne nå søker til styringspartiene.

Reportasje

– Det er hyggelig med gode tall. Men det viktige er nå å slå ned viruset og at alle har en jobb å gå tilbake til, sier statsminister Erna Solberg (H) til Vårt Land i en pause fra hektisk krisehåndtering.

To uker etter at regjeringen satt inn de hardeste tiltakene i fredstid mot koronaepidemien, foreligger velgernes første dom: Høyre bykser fram 4,4 prosentpoeng til 23,3 prosent på Vårt Lands gallup.

Velgerne søker til «de to store»

Målingen er tatt opp forrige uke. Da var Solberg sterkt til stede i medienes krisebilde. Statsministeren­ holdt også en fjernsynstale til ­nasjonen.

– Alle partiene samarbeider godt for å ta Norge gjennom ­krisen, sier Solberg, som takker befolkningen for innsatsen.

Høyre gjør sin desidert beste måling på lenge. Nå er partiet tilbake på det gode nivået fra før kommunevalget og høstens nedtur.

– Norsk politikk har vært en boltreplass for populister og fløypartier. Med koronakrisen ser vi styringspartienes gjenkomst, spådde valgforsker Svein Erik Tuastad i Vårt Land fredag.

Tendensen i Vårt Lands ­måling er klar: Velgerne trekker mot de to store styringspartiene, som representerer stabilitet og ­kontinuitet, i krisetiden. Også ­Arbeiderpartiet går fram 2,7 prosentpoeng, til 26,7 prosent.

De små partiene taper derimot terreng og KrF er under sperregrensen igjen.

Trekker linjene tilbake til finanskrisen

Valgforsker Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo trekker linjene til­bake ­finanskrisen, som rammet på den rødgrønne regjeringens vakt i 2008.

– Vi så klare utslag den gang. Velgerne sa unisont at tiltakene virket og at tilliten til regjeringen økte, sier Aardal.

Det berget flertallet for Ap og de rødgrønne ved valget i 2009, ifølge ham. Hvorvidt Solberg-­regjeringen belønnes på samme måte ved stortingsvalget i 2021 avhenger av om nødtiltakene virker på sikt, tror Aardal.

Foreløpig har Ap, Sp og SV flertall på Stortinget med 90 av 169 mandater.

Høyres fremgang: Et markant skifte

Bak­grunnstallene viser et markant skifte for Høyre: Syv av ti velgere fra 2017 ville stemt på partiet på nytt.  Sist måned var bare 57 prosent av dem lojale.

Store grupper som har hatt tilflukt i andre partier vender nå hjem:

• Høyre taper bare anslagsvis 10.000 velgere til Sp, som over måneder har trukket 30.000–40.000 velgere fra Høyre.

• Høyre trekker også til seg i sum 50.000 som har hatt tilfukt hos Ap og Frp.

Bernt Aardal påpeker at Norstat noterte Høyre svært lavt sist gallup.

– Man kan ikke selge skinnet før bjørnen er skutt. Men partiet plukker velgere fra flere partier og står sterkere blant sine egne, sier valgforskeren.

Valgforsker: Støre har stått fram

Også Ap styrker seg. Forrige uke var Ap-leder Jonas Gahr Støre synlig både som kritiker og som samlende saksordfører i stortingsbehandlingen av den omstridte kriseloven.

– Støre har stått fram som ­leder for opposisjonen i korona­krisen, en rolle han har slitt med å etablere seg i til nå, sier valgforsker Aardal.

Ap-nestleder Hadia Tajik kommenterer Vårt Lands tall per SMS:

– I vanskelige tider for ­landet er målinger underordna. Det viktige nå er å redde bedrifter som ellers har en sunn økonomi,­ og sørge for at krisepakkene fremover også har en sosial profil. Dette handler om vanlige folk sine liv.

Aps fremgang er ikke statistisk sikker. Men bakgrunns­tallene viser at partiet mobiliserer egne usikre velgere og tetter lekkasjer til Sp. Ap vinner fra Frp og Høyre, men taper mer til SV enn forrige måned.

Faresignal for Senterpartiet

Mens «de to store» styrker seg svekkes alle de «spisse» småpartiene utenom SV. Også Senterpartiet går 1,1 prosentpoeng tilbake. Økt ­lojalitet blant egne velgere sikrer partiet 14,6 prosent.

Men bakgrunnstallene er dramatiske: Sp henter anslagsvis 70.000 færre velgere i sum fra Ap, Høyre og Frp enn forrige måned.

For ordens skyld: Bildet øverst i saken er tatt av Heiko Junge fra NTB/Scanpix.

LES MER OM KORONAKRISEN OG NORSK POLITIKK:

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Reportasje