Les alt for bare 10 kr!

Mannen som lærte oss håndvask

Den ungarskfødte legen Ignaz Semmelweis ble hånet av kollegaene sine på fødseavdelingen i Wien da han dokumenterte at manglende håndhygiene på sykehuset førte til dødsfall blant pasientene. Nå er hans enkle men livsnødvendige budskap om å holde hendene rene, mer aktuelt enn noen gang.

Publisert 04. april 2020

Budapest – året er 1846, og på sin 28-årsdag blir den medisinutdannede Ignaz Philipp Semmelweis ansatt som legeassistent på Allgemeines Krankenhaus i Wien.

Det var en tid preget av sykdom, kaos og overfylte sykehus i Europa, men det skulle ikke gå lang tid før den ungarskfødte Semmelweis begynte å spre et enkelt men livsviktig budskap. Det var et budskap på bare tre ord, som for enhver sykehusansatt i dag burde være en selvfølge – og som det under den pågående koronakrisen igjen er blitt nødvendig å minne verdens borgere om: «Vask hendene dine».

På samme måte som det i disse dager krever en overordentlig innsats å overbevise alle om at noe så enkelt som å holde hendene rene helt faktisk kan redde liv, kjempet Semmelweis allerede den gangen mot skråsikre og mistroiske kollegaer på sykehuset i Østerrikes hovedstad.

Hans banebrytende teori sprang ut av observasjoner han gjorde som nyansatt legeassistent på den ene av sykehusets to fødeavdelinger. Her la Semmelweis merke til en overveldende forskjell i dødeligheten på de to avdelingene. På Første obstetriske avdeling, som Semmelweis selv var tilknyttet, ble kvinner fra det bedre borgerskap innlagt for å føde. Av den grunn ble de oppfulgt av sykehusets høytutdannede, mannlige leger. På Annen obstetriske avdeling, var det derimot unge jordmødre som tok seg av fødslene, for her var det de lutfattige kvinnene fra Wiens lavere sosiale klasser som lå.

Men stikk i strid med hva man skulle tro, var det på legenes fødeavdeling – ikke hos jordemødrene – at antallet dødsfall var høyt. Mer enn 10 prosent av kvinnene på Første obstetriske avdeling døde kort tid etter fødselen av en mystisk sykdom kalt barselfeber, mens det kun gjaldt 2 prosent av kvinnene på jordemødrenes avdeling.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også