Les alt for bare 10 kr!

Hverdagskristen

I et av verdens fattigste land så Helge S. Gaard hvor sentral ­guds­troen kan være i folks hverdag. Den påtroppende generalsekretæren 
i Det Norske Misjonsselskap tror korona-epidemien nå vil gjøre 
troen ­viktigere for flere i Norge.

Publisert 20. mars 2020

– Jeg er ikke flink til lange bønnestunder og stille retreater, sier Helge S. Gaard.

For å få innblikk i troen til den nye ­generalsekretæren til Det Norske ­Misjonsselskap (NMS), skulle vi egentlig møtt ham i ­nyrenoverte Olavskirken på Karmøy i Rogaland fredag forrige uke. Her har 61-åringen vært prost de 14 siste årene. I gudshuset har han dessuten ­giftet seg, blitt ordinert til prest og vært sokneprest.

Selv om lange, stille dager alene med Gud ikke er Karmøy-prostens favorittøvelse, setter han ­likevel pris på å være en del pilegrimstradisjonen som signalbygget fra 1250 er en del av. I flere hundre år har stedet blitt besøkt av pilegrimer, og nylig ble Olavskirken satt på kartet som ett av 26 nøkkel­steder langs Kystpilegrimsleia i Rogaland.

Men å gjøre intervjuet i kirken blir brått ­utfordrende denne fredagen. Over natten er ­Norge blitt totalt forandret. Korona-viruset sprer seg raskt i store deler av verden, og dagen før har regjeringen besluttet å innføre de mest inngripende tiltakene i fredstid for å bremse spredningen i landet. Kirker må holde stengt de neste to ukene og folk ­oppfordres til å unngå reiser som ikke er strengt nødvendig. Intervjuet må derfor gjøres på telefon.

Når Gaard løfter opp røret denne for­middagen har han akkurat hatt «en kort briefing» med ­staben sin i Karmøy kirkelige fellesråd om virus­situasjonen.

– I en tid med et virus i full spredning, hva tenker du kirken kan bety for folk?

– Vi må først og fremst være solidariske med risikogruppene og bidra til å begrense spredning så det ikke går utover dem. Det er dessuten viktig å ikke være med å skape panikk. I kirken legger vi alt i Guds hender samtidig som vi bidrar med å forebygge.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også