Intenst drama da andre tok styring med Ernas krisemilliarder

Timer etter at Erna Solberg la frem krisepakken, mistet regjeringen regi: Opposisjonen hadde stått utenfor og tok sammen historiske grep som snur hele politikken fremover.

Reportasje

Mandag morgen: Samtlige partier står foran pressen med felles milliardpakke for å hjelpe folk mot ledighet i koronakrise. Det var «det fineste av norsk politikk», ble det sagt.

Men oppspillet var også et maktdrama: Fiender fant hverandre og politiske topper havnet i et vanvittig kappløp mot klokka.

– Dette ligner situasjonen etter terroren mot tvillingtårnene og etter 22. juli. De normale, politiske prosessene stopper opp, fordi en dramatisk hendelse krever all oppmerksomhet, sier valgforsker Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger.

Vårt Land gir her en fortelling om hvordan partiene jaktet frem både enighet om krisetiltak – og opposisjonen innflytelse for ettertiden.

Maratonløp i unntakstilstand

Samtaler med sentrale aktører og topper involvert i maratonløpet tegner et bilde av unntakstilstand:

• Før Solberg gikk på podiet med støttepakken fredag, var opposisjonsledere i avgjørende støttepartier ikke involvert i en helt spesiell krisetid. På utsiden brummet også fagbevegelsen.

• Dagen derpå formet opposisjonen sammen den «umulige» maktalliansen som nå er et firkløver i politikken: Frp – og tre rødgrønne partnere.

• Regjeringens egne finanspolitikere og bakspillere møtte ikke bare press fra dem: De ble også «bombardert» med nødrop via skjerm og nett fra hverdagsfolk og næringsliv. Mye av Solbergs krisepakke var midt i helgen alt «utdatert».

Fredag den 13.

Starten på politisk drama går: Erna Solberg og flere statsråder inntar pressepodiet med en økonomisk krisepakke, blant annet mot permitteringer. Den skal alt vedtas i stortingsmøte mandag – to dager etter.

Tidsrammen er nesten umulig. I Stortinget går regjeringens finanspolitikere i gang med å lese papirer og notater under høyttrykk. Samtidig eskalerer koronakrisen for bedrifter og ansatte. De jobber seg inn i nattetimene, men i andre deler av Stortinget er det også uro. Presset er stort.

I rødgrønn leir er det noen som møtes. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, Aps Hadia Tajik og Frps Sylvi Listhaug startet det som ble omfattende kontakt. De er motpartens finanspolitikere. Tiltakspakken er ikke god nok – om permitteringsregler, arbeidsgiveravgift og formueskatt. I offentligheten har Vedum alt tidlig snakket høyt om bred samling i koronakrisen.

Lørdag morgen 

Men lørdag morgen er de store partiene fortsatt på sidelinjen. De starter samordning. I praksis bygger de tre partiene en allianse som Solberg-regjeringen ikke kommer utenom for flertall i Stortinget mandagen. Fra lørdagen av har heller ikke Solbergs folk på Tinget hovedregien mer.

De undrer seg fortsatt over regjeringen: Ingen av toppene i de tre partiene hadde fått høre noe i forkant fra regjeringen før Solberg og co holdt pressekonferanse om krisetiltakene. Heller ikke fagbevegelsen hadde regjeringen involvert.

LO ante uråd

I LO hadde man ventet på en telefon fra regjeringen siden begynnelsen av uken.

– Den telefonen kom ikke. Vi ga tydelig beskjed i media og i regjeringskanaler om at dette er uklokt, sier nestleder Peggy Hessen Følsvik.

Konsensus i store forbund var at arbeidsgiverne og NHO ble tatt med på råd mens arbeidstakerne var glemt. Torsdag ettermiddag hadde LOs ledelse et første møte med Arbeids- og sosialdepartementet. Siden helgen har samarbeidet med regjeringen vært godt.

– Regjeringen skal ha ros for holdningen de viste da de skjønte alvoret, sier Følsvik.

LES OGSÅ: Lei av karantene-livet? Tyfus-Mary ble plassert 26 år i karantene på en øy

Ikke bare idyll på rød side

På rød side er det ikke bare idyll: For SV var ikke med fra starten. Heller ikke Rødt. Først litt uti lagbyggingen lørdag ble SV for alvor koblet på. I SV er oppfatningen at Senterpartiet bremset litt.

Innover i helgen ble Ap, Sp og SV – og «overraskelsen» Frp–  til det de omtaler som «firkløveret».

Motparten var en regjeringsblokk som i praksis ikke var helsterk: Mange statsråder var nye etter regjeringsbråk i vinter og Venstres krise. Finanskomiteen – der alle partier sitter – rommet også folk som ikke hadde øvelse i budsjettkriser bak seg.

I opposisjonen kjenner noen av toppene på at norsk politikk nå ikke tåler fronter og krangel når hverdagstrygghet er truet.

Det var tidsbildet av norsk beslutningspolitikk. Hensyn måtte tas – også fra opposisjonen.

Hektisk og søvnløst

De fire opposisjonspartiene samordnet seg i det som noen beskriver som en egen fraksjon. Den arbeidet etter hvert parallelt med Finanskomiteen for å lande enighet dem imellom.

I Ap sørget en egen «stab» med Hadia Tajik, Rigmor Aasrud, Jonas Gahr Støre, Kjersti Stenseng og rådgivere for rask forankring underveis. Det var løpende dialog mellom Støre og Frp-leder Siv Jensen.

Innspill tikket inn fra interessegrupper og politikk ble til fra time til time. Fagbevegelsen var tett på opposisjonen - inkludert Frp. Søvnløse rådgivere kvalitetssikret forslag, men også departementer var oppbemannet for å hjelpe politikerne på Stortinget.

Tidlig søndag ettermiddag var «firkløveret» så godt som enige om det som til sist ble hovedtrekkene i tiltakspakken.

«Utdatert» pakke

Heller ikke på borgerlig side var det mye søvn. Regjeringens folk var dømt til å bli enige med det nye firkløveret. Samtidig møtte de et annet trykk: De ble bombardert med e-poster og ulike nødrop fra næringskrefter. Høyres Mudassar Kapur ledet laget, der også KrFs Tore Storehaug og Venstre-veteran Terje Breivik var nøkkelfolk.

De har løpende kontakt med regjeringens byråkrater, som inn i nettene «sto på pinne» for å hjelpe dem. En avtale med opposisjonen kunne jo ikke inneholde nye ordninger som ikke er «lovlige». Og når arbeidsløse og permitterte skulle møte Nav, måtte apparatet være i stand til å håndtere dette.

Parlamentariske ledere er også i aksjon. Til en viss grad var de overrasket over Frps allianse med rødgrønne. Men selv om Vedum, Støre og Siv Jensen da nesten kunne diktere, ville de neppe ta belastningen utad med å fremstå som dem som laget bråk.

På kammerset erkjenner de borgerlige også «virkeligheten»: Korona-krisen rykket fremover så raskt at Solbergs pakke var i ferd med å bli «utdatert».

Forskere: Ikke sett maken

Etter den historiske avtalen mandag morgen, vedtok Stortinget krisepakken med ros til egen samling. I dagene som fulgte har firkløveret fortsatt å jobbe som et lag med nye økonomiske tiltak. Koronakrisen presser politikken – dag etter dag.

Sentrale valgforskere har ikke sett maken. Svein Erik Tuastad tror koronakrisen og den uvanlige alliansen kan endre situasjonen i norsk politikk i tiden fremover:

– Det gir opposisjonen mer makt, men gir også økt risiko for konflikt. Det blir en balansegang mellom behovet for samling i møte med en krise og det å vise helt nødvendig uenighet, sier valgforskeren.

For ordens skyld: Det øverste bildet i saken er tatt av Terje Bendiksby fra NTB scanpix.

LES OGSÅ:

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Reportasje