Les alt for bare 10 kr!

Per Eriksen leter lenge etter friske druer i en mailutveksling mellom to svenske biskoper

Når to nylig pensjonerte biskoper utveksler tanker om troen og livet, kan resultatet bli spennende. Eller dørgende kjedelig

Publisert 13. mars 2020

De to biskopene det gjelder er Esbjörn Hagberg og Hans-Erik Nordin. I Norge er det nok relativt ukjente navn, men de har begge fartstid som biskoper i Svenska Kyrkan. De bestemte seg for å lage bok sammen ved å utveksle mailer gjennom kirkeåret, fra adventstid til påsken og treenighetstiden. Intensjonen var en samtale like hverdagslig og fortrolig som om de satt sammen ved et kjøkkenbord, «precis så naket som livet är». Jeg er redd de hadde trengt litt mere avstand til bisperollen for å få til det!


Nedfallsfrukt

Friedrich Nietzsche skrev om kristne forkynnere i Slik talte Zarathustra at «bedre sanger må de synge dersom jeg skal lære å tro på deres forløser.» Og André Bjerke kommer inn på noe av det samme i diktet Å tale om Gud:


Friske som druer må dine ord være

hvis du vil tale om Gud! De ord som er brukt,

er ikke lenger tunge av saft som bæret.

Talen om Gud er gammel nedfallsfrukt


Jeg må dessverre si at jeg leter lenge etter de bedre sangene og de friske druene i mailutvekslingen mellom de svenske biskopene. Her er kanskje intensjonene gode, men gjennomføringen blir for tannløs, velvillig og spenningsløs. Her er de to brevskriverne rørende enige med hverandre i det meste, og som leser nikker jeg til det meste mens øynene blir tunge og søvnen truer med å avbryte lesningen. 


ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også